Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bazo-verzekering weer verlengd

Bazo-verzekering weer verlengd

09/01/2021 05:54 - Ivan Cairo

Asiskumar Gajadien zegt dat er wordt gewerkt aan een duurzame ontwikkeling terwijl de herregistratie doorgaat.

Asiskumar Gajadien zegt dat er wordt gewerkt aan een duurzame ontwikkeling terwijl de herregistratie doorgaat. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Indien nodig zal de wet Baziszorgverzekering (Bazo) worden aangepast na eerst aan een grondige evaluatie te zijn onderworpen. Om de medische zorg voor houders van Bazo-kaarten die op 31 december 2020 zijn vervallen te garanderen heeft de regering, na druk vanuit de samenleving en het parlement, deze met nog eens twee maanden verlengd. Door de Covid-19-pandemie had er eerder reeds een verlenging plaatsgevonden.

Donderdag had parlementsvoorzitter Marinus Bee een onderhoud over deze kwestie met vicepresident Ronnie Brunswijk. Vrijdag was er een regeringsvergadering over dit vraagstuk waarbij vertegenwoordigers van de coalitie in het parlement ook aan hebben deelgenomen. "We gaan voor twee maanden verlengen en werken naar een duurzame oplossing. Maar ook de communicatie naar de samenleving gaat opgevoerd worden alsook de wet evalueren en mogelijk aanpassen", zegt Bee tegen de Ware Tijd.

Deze week trokken fractieleden van de coalitie Ivanildo Plein en Asiskumar Gajadien aan de bel, maar ook oppositieleider Rabin Parmessar liet zijn stem horen. Zij vonden het onacceptabel dat de Bazo-verzekering vervallen is verklaard, terwijl er nog geen andere voorziening is getroffen voor belanghebbenden. Sinds maandag moesten belanghebbenden zich opnieuw registreren. "Er wordt nu gewerkt aan een duurzame oplossing terwijl de herregistratie doorgaat", aldus Gajadien.

Zaterdag komen de leiding van het parlement en de coalitiefractie weer bijeen met een regeringsdelegatie om zaken verder te bespreken. De communicatie met de samenleving moet verbeteren en in meerdere talen, zegt Gajadien, zodat in alle geledingen van de samenleving belanghebbenden op de hoogte zijn van de gang van zaken. Maar ook de beoordeling van verzekeringsaanvragen door de autoriteiten moet sneller. Dat aanvragers van Bazo-kaarten drie tot vier maanden moeten wachten voordat ze vernemen of hun aanvraag is goedgekeurd, is onacceptabel, vinden parlementariërs.

Een andere zaak is ook dat alle dienstverleners in de medische sector op de hoogte zijn wat het Bazo-verzekeringspakket inhoudt en waarvoor zij vergoed zullen worden. In de samenleving zijn er klachten dat Bazo-kaarthouders voor bepaalde medische diensten uit eigen zak moesten betalen bij sommige dienstverleners. Door de vorige regering was besloten dat het Staatsziekenfonds zou opdraaien voor de kosten van de Bazo-verzekering, maar de huidige regering heeft deze nu overgeheveld naar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Dat is naar verluidt één van de redenen waarom er herregistratie van belanghebbenden moet plaatsvinden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina