Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bee: Bestorming Capitool 'zeer beschamend'

Bee: Bestorming Capitool 'zeer beschamend'

08/01/2021 00:00 - Ivan Cairo

DNA-voorzitter Marinus Bee heeft vol afschuw gereageerd op de bestorming van het Amerikaanse parlement.

DNA-voorzitter Marinus Bee heeft vol afschuw gereageerd op de bestorming van het Amerikaanse parlement. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Zeer beschamend." Zo typeert parlementsvoorzitter Marinus Bee de bestorming woensdag van het Capitool, het Amerikaanse parlement, door aanhangers van president Donald Trump. "De hele wereld heeft gekeken naar de situatie in Amerika. Natuurlijk betreuren we dat, maar we leren ook hieruit dat democratie heel fragiel is. Als leading country in de wereld is het zeer beschamend dat dit zich daar heeft afgespeeld", aldus Bee tegenover de Ware Tijd.

Hij benadrukt dat landen moeten blijven werken aan de democratie. Bee juicht het toe dat ondanks de ongeregeldheden, de Amerikaanse volksvertegenwoordigers zich van hun grondwettelijke taak hebben gekweten door, nadat de situatie enigszins was gekalmeerd, de vergadering voort te zetten en te doen "wat van hen wordt verwacht". "Maar natuurlijk, wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht", zegt hij verder.

De voorzitter verwijst naar het bezoek van de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken in september 2020 aan Suriname en Guyana, waarbij door Pompeo werd aangedrongen "om de beleving van de democratie te respecteren". Dat de ondemocratische en anarchistische taferelen zich niet lang daarna in Washington voordoen geeft, aldus Bee, aan dat wanneer landen menen de leiding te hebben ze er wel voor moeten waken en zorgen dat hun "eigen huis schoon blijft".

Wat zich na de presidentsverkiezingen van vorig jaar november in de Verenigde Staten (VS) heeft afgespeeld, heeft het land te schande gezet, meent de DNA-voorzitter. Hij hoopt dat het nieuwe presidentiële koppel Biden-Harris zaken herstelt. "De wereld is hoopvol gestemd en benieuwd op welke manier zij de wereldpolitiek richting zullen geven. We betreuren het dat dit zich heeft afgespeeld en we hopen dat Amerika en de wereld hieruit een les leren", aldus Bee.

"Een trieste dag in de VS. Naar mijn mening zal de VS de komende veertien dagen zonder president zitten, omdat de heer Trump bewijst dat hij totaal ongeschikt is voor de functie en niet alleen dat, maar zelfs nog erger een bedreiging vormt voor de veiligheid van en het respect voor zijn instituten", reageert oud-ambassadeur Angelic del Castilho op de ongeregeldheden en jongste politieke ontwikkelingen in de VS.

Wat zich daar afspeelt, is volgens haar de grootste test voor de democratie in Amerika. "Hoe ermee wordt omgegaan, zal door de wereld weerklinken, aangezien het deze democratie is die velen van ons heeft geïnspireerd om te vechten voor democratie en de rechtsstaat in onze eigen landen." Het is, aldus de gewezen diplomaat, nu de tijd dat "de VS een voorbeeld wordt van hoe de orde kan worden hersteld, de democratie kan worden beschermd en versterkt en alle Amerikanen kunnen worden verenigd achter de belangen van het land en niet die van een individu, dat duidelijk gek is".

Verschillende wereldleiders en internationale instellingen hebben geschokt gereageerd op de taferelen in Washington. In een verklaring stelt Caricom de ongeregeldheden "diep te betreuren". De organisatie is voorts "bezorgd over de ongekende taferelen die zich ontvouwden in het Capitool in Washington DC tijdens de certificering van de stemmen van de presidentsverkiezingen door het Amerikaanse Congres", laat het Caricom-secretariaat in een verklaring weten. "De bestorming van het Amerikaanse Congres was een grove belediging voor de democratie en de rechtsstaat in een land dat overal ter wereld als toonaangevend licht van representatief bestuur wordt beschouwd. Caricom ziet uit naar het herstel van de orde en de voortzetting van het proces van machtsoverdracht op een vreedzame manier", stelt de regionale organisatie.

Intussen gaan er in de VS stemmen op om president Trump op grond van grondwetsartikel 25 af te zetten, omdat hij ongeschikt zou zijn de functie van president langer adequaat te vervullen. De minister van Transport, Elaine Chao, heeft donderdag haar ontslag ingediend uit protest tegen de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Chao is de hoogste regeringsfunctionaris, die opstapt vanwege de gebeurtenissen van woensdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina