Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Renovatie historische Waterkant stap dichter bij

Renovatie historische Waterkant stap dichter bij

06/01/2021 19:52 - Van onze redactie

Het contract voor het ontwerpen van een nieuw en modern gezicht van de historische Waterkant.

Het contract voor het ontwerpen van een nieuw en modern gezicht van de historische Waterkant. Foto: Ramon Zamora  

PARAMARIBO - Na maanden van voorbereiding, waaronder gesprekken met verschillende betrokkenen is deze week het contract getekend voor het ontwerpen van een nieuw en modern gezicht van de historische Waterkant. Dat gebeurde namens de overheid door Cultuurdirecteur Roseline Daan en consultancy- en engineeringbureau Ilaco, in samenwerking met twee partners.

Dit initiatief is onderdeel van een lening van 20 miljoen US dollar die de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in 2017 aan Suriname gaf. Uit dat bedrag zullen ook de voorbereidende werkzaamheden die nu zullen worden uitgevoerd en de renovatie zelf, worden betaald.

De voorlopige planning is dat de daadwerkelijke renovatie van de Waterkant in de loop van 2022 begint. In verband met onder andere de Covid-19-situatie is op dit moment geen zicht wanneer de renovatie precies begint. Overigens worden slechts twee van de sterk verwaarloosde historische gebouwen gerenoveerd, namelijk de nummers 30 en 32 van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Ilaco en haar partners zullen in de eerste helft van 2021 een ontwerp bij de regering indienen, die het op haar beurt voor goedkeuring moet aanbieden aan de Unesco. Die goedkeuring is vereist, omdat de historische binnenstad van Suriname op de Werelderfgoedlijst staat. Met het aanpakken van de Waterkant, komt het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp) een stap dichterbij het verwezenlijken van één van haar belangrijke doelen, namelijk het aantrekken van meer lokale en internationale bezoekers naar onze binnenstad.

De Waterkant is één van de belangrijke publieke plaatsen in het historisch centrum van Paramaribo. Het herontwerpen biedt de gelegenheid publieke activiteiten ten behoeve van cultuur en educatie beter te benutten. Bij het ontwerpen zal er ook aandacht besteed worden aan de uitdagingen die te maken hebben met de interactie tussen water en land en het uitzicht vanuit de Surinamerivier op de unieke koloniale gebouwen.

Als opvolging van de ondertekening van het contract zullen belanghebbenden binnen de overheid, de private sector en instanties de gelegenheid krijgen hun mening te geven over de plannen en om voorstellen te doen die kunnen leiden tot een zo goed mogelijk project.

De lening van de IDB staat onder supervisie van het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Sinds de goedkeuring drie jaar geleden worden activiteiten uitgevoerd in de binnenstad. Het gaat onder meer om een nieuw parlementsgebouw op de plek waar het afgebrande pand heeft gestaan op de hoek van de Henck Arronstraat en Grote Combéweg. Verder aanbestedingen voor het renoveren van geselecteerde overheidsgebouwen en het voorbereiden van activiteiten om delen van de binnenstad verder te verfraaien, zoals de Waterkant. Onder dit laatste valt ook de ordening van de verkeerssituatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen