Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De kat de bel aanbinden

COLUMN: De kat de bel aanbinden

06/01/2021 14:00 - Serieus!?

COLUMN: De kat de bel aanbinden

Ivan Cairo  

Ik wrijf nu reeds de handen in afwachting van de discussie in De Nationale Assemblee over dubbele en meerdere salarissen bij de overheid. Het belooft spannend te worden. President Chan wil minder uitgeven aan parlementariërs die bij de overheid werken. Ik ben zeer benieuwd wanneer hij de kat deze bel zal aanbinden en hoe daarop gereageerd zal worden.

In ieder geval is Mahinder not that amused. De 'geachte leden' verdienen al omgerekend in Amerikaanse dollars veel minder dan in 2010 toen de wisselkoers nog 1 op 2,80 was, zegt hij. Met SRD 14.000 in 2010 schepten Jogi en zijn collega's 5.000 Amerikaanse dollars per maand. Nu met een schadeloosstelling van ruim SRD 18.000 is dat tegen de huidige officiële wisselkoers maar een schamele 1.250 Amerikaanse dollar, een kwart van wat het was. Om dan nog een eventueel salaris als beleidsadviseur te verliezen, zal menig DNA-lid dat zo een adviseursfunctie heeft niet prettig stemmen.

Mahinder vindt dat je niet alleen op dubbele salarissen van DNA-leden moet bezuinigen of regels daaromtrent moet maken, maar voor iedereen die op basis van een politieke benoeming in dienst is van de staat. Eigenlijk kan je Mahinder geen ongelijk geven. De districtscommissarissen bijvoorbeeld worden voor het leven benoemd en krijgen een overheidssalaris. Bij elke regeringswisseling worden ze vrijwel allemaal vervangen en thuis gezet met behoud van salaris. Dat is pas een korps van spookambtenaren dat de afgelopen decennia is opgebouwd, die ontheven dc's.

Ook het korps beleidsadviseurs dat nog nooit één advies heeft uitgebracht moet tegen het licht worden gehouden. Angelique van DA '91 is wel kort door de bocht met haar benadering. Iedereen in overheidsdienst maakt aanspraak op slechts één salaris van de staat. Wie al bij de overheid werkt en in commissies wordt benoemd moet niet rekenen op extra betaling, vindt ze. Dat gaat mij wel een klein beetje te ver. Een kleine onkostenvergoeding is volgens mij wel op zijn plaats. Voorkomen moet worden dat niemand meer in overheidscommissies wil participeren omdat er geen vergoeding tegenover staat. Dat zal de overheidsdienst en het maken van beleid niet ten goede komen.

President Chan wil ook een einde maken aan de voorzieningen zoals pensioen voor mensen die slechts een paar maanden als ministers hebben gefungeerd en als ondergoed werden verwisseld. Gelukkig voor die ex-ministers werken wetten niet met twk. De komende jaren zal het nog spannend worden en ben ik benieuwd of mensen nog zullen trappelen, duwen en ellebogenwerk verrichten om minister te worden.

Het is niet de eerste keer dat de kwestie van dubbele salarissen en de hoogte van de salarissen van ministers komt opborrelen. President Bouterse wilde de salarissen van regeringsleden als ik me niet vergis zelfs loskoppelen van dat van departementsdirecteuren. Tot concrete stappen is het echter niet gekomen. Ik ben benieuwd of de huidige regering de draad op dat stuk zal oppakken en afhandelen. Per slot van rekening gillen vrijwel alle politici hoog van de daken dat ze de politiek niet ingaan om er rijk(er) van te worden, maar om de samenleving te dienen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina