Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CLO wil twk-betaling terug in salaris ambtenaren

CLO wil twk-betaling terug in salaris ambtenaren

06/01/2021 05:54 - Van onze redactie

CLO-voorzitter Ronald Hooghart noemt het loonvoorstel van de regering-Santokhi/Brunswijk "niet correct, immoreel en barbaars".

CLO-voorzitter Ronald Hooghart noemt het loonvoorstel van de regering-Santokhi/Brunswijk "niet correct, immoreel en barbaars". Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) wil de twk-betaling terug in het loon van ambtenaren en landsdienaren. Deze betaling is sinds juli vorig jaar gestopt door de regering.

De vakorganisatie roept president Chandrikapersad Santokhi per brief op de twk per ommegaande "terug te brengen op het loon en vooralsnog de inhaalmanoeuvre van 25 procent toe te bedelen aan de landsdienaren". In de brief stelt CLO-voorzitter, Ronald Hooghart, verder te hebben geconstateerd dat de regering zaken van de CLO negeert. Hij concludeert dat de regering pogingen aanwendt om "de dissidentengroep, die zichzelf uit de CLO heeft afgesloten, tegemoet te komen".

Hooghart stelt verder te hebben opgemerkt dat de regering bezig is met een loonronde voor ambtenaren hetgeen nimmer met de CLO is besproken of onderhandeld. Hij wijst erop dat de vakcentrale een overeenkomst heeft met de regering omtrent de twk-betaling die abrupt is gestopt. Bij die overeenkomst was afgesproken dat in het kader van het gelijkheidsbeginsel waarbij onderwijsgevenden een gemiddelde loonsverhoging van 111 procent hadden gekregen, de ambtenaren 25 procent erbij zouden krijgen om de achterstand in te lopen. Deze kwestie is met de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën en Planning een aantal keren besproken. "Echter zijn wij geen centimeter in de goede richting opgeschoven of omgekeerd". Dat de regering met een loonvoorstel van 25 procent is gekomen, vindt de CLO "niet correct, immoreel en barbaars". Hooghart wijst erop dat terwijl de twk-betaling is gestopt de prijzen van goederen fors omhoog zijn gegaan. Vandaar de oproep om deze betaling te hervatten.

De vakcentrale heeft zich, aldus de voorzitter, steeds ingezet voor goede verhoudingen tussen ambtenaren en de werkgever, maar zij zal niet schromen "om de oorlog te verklaren" wanneer de samenleving dat van haar eist. In het schrijven vraagt Hooghart ook aandacht voor het feit dat niet alle werkers in de zorgsector in aanmerking zijn gekomen voor het bedrag van SRD 750 dat in het kader van de bestrijding van Covid-19 door de regering is uitgekeerd. Nadat de CLO had gepleit voor uitkering van voornoemd bedrag aan medewerkers van het BOG is intussen daarmee een aanvang gemaakt. De vakcentrale pleit nu ervoor dat ook het personeel van Huize Ashiana, Esther Stichting, Jeugdtandverzorging en de crèches deze uitkering krijgt, omdat naar haar oordeel ook zij tot de zorgsector behoren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina