Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Engeland opnieuw op slot

Engeland opnieuw op slot

04/01/2021 22:11

Engeland opnieuw op slot

 

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk gaat opnieuw in lockdown. Schotland gaat al middernacht op slot. Ook Engeland kiest vanaf woensdag voor de lockdown. Het is de derde keer dat dat gebeurt. De verscherping geldt tot zeker midden februari. "Blijf thuis, bescherm de gezondheidsdiensten en red levens", was de dringende oproep van de Engelse premier Boris Johnson.

Maandag werden in het Verenigd Koninkrijk bijna 59.000 nieuwe Covid-19-besmettingen gemeld, een record. Het land is in de ban van de Britse coronavariant, waarbij er een sterk vermoeden is dat hij besmettelijker is. "Het is alarmerend om de snelheid te zien waaraan de nieuwe variant van het virus zich verspreidt", sprak Johnson zijn bevolking toe. "Deze variant lijkt veel besmettelijker te zijn. Het aantal doden is de voorbije weken met 20 procent gestegen en dat aantal zal verder stijgen."

Johnson, die vorig jaar positief werd getest op het coronavirus, droeg de bevolking daarom op met onmiddellijke ingang thuis te blijven. Alleen mensen die niet thuis werken mogen hun woning verlaten om naar het werk te gaan. Sporten mag met één persoon buiten het gezin. Voor essentiële boodschappen geldt een uitzondering op de strenge lockdownregels. Zij die medische hulp nodig hebben, zich moeten laten testen op corona of in een moeilijke thuissituatie verkeren, kunnen ook het huis uit.

De scholen moeten weer overstappen op afstandsonderwijs en er komt een regeling voor de eindexamens. Slechts kinderen van ouders met een essentieel beroep en leerlingen in een moeilijke thuissituatie kunnen nog naar school gaan. De scholen waren amper één dag open geweest na de kerstvakantie. Door over te stappen op afstandsonderwijs wordt gehoopt de circulatie van het virus tegen te gaan.

De premier stelde een massale vaccinatiecampagne in het vooruitzicht. "We verwachten dat we tegen midden februari de vier belangrijkste groepen in het vaccinatieprogramma een eerste spuit kunnen geven. Als dat lukt, dan hebben we een grote groep mensen geëvacueerd van het pad van het virus en zullen we de maatregelen kunnen versoepelen. Ik geloof dat dit de laatste fase van het gevecht is."

In Schotland kondigde premier Nicola Sturgeon maandag een volledige lockdown voor het hele grondgebied af. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bezorgder ben over de situatie waar we nu tegenaan kijken dan welk moment dan ook sinds maart", aldus Sturgeon in het Schotse parlement. Het Verenigd Koninkrijk telt dagelijks ruim 58.000 bevestigde Covid-19-besmettingen, veel meer dan de piek van april. Vorige week werden er zes opeenvolgende dagen meer dan vijftigduizend nieuwe positieven gemeld. In dezelfde periode stierven vierduizend Britten. Het dodental voor het land staat op 75.431.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina