Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kries Ramkhelawan brengt Covid-19-voorlichtingslied uit

Kries Ramkhelawan brengt Covid-19-voorlichtingslied uit

03/01/2021 22:22 - Audry Wajwakana

Baithak gana-muzikant Kries Ramkhelawan roept in zijn Covid-19-voorlichtingslied de gemeenschap op tot voorzichtigheid met het coronavirus.

Baithak gana-muzikant Kries Ramkhelawan roept in zijn Covid-19-voorlichtingslied de gemeenschap op tot voorzichtigheid met het coronavirus.  

PARAMARIBO - Met de woorden ‘Suno suno duiya ke logo’ roept Kries Ramkhelawan in Sarnami de gemeenschap op goed te luisteren naar de Covid-19-instructies en -waarschuwingen. De oproep doet de bekende baithak gana-artiest in een Covid-19-voorlichtingslied van zes minuten dat hij woensdagavond op sociale media en YouTube lanceerde.

Ramkhelawan zegt tegen de Ware Tijd dat hij erop mikte het nummer te lanceren tijdens de feestdagen, "omdat in die dagen mensen meer bij elkaar komen". De achterliggende gedachte erachter is volgens hem dat de Covid19-voorlichting in alle talen wordt gebracht. "De overheid doet al moeite in de voorlichting en als artiest wil ik ook mijn bijdrage leveren", aldus Ramkhelawan. "In deze tijd waarin de wereld, en dus ook ons geliefd Suriname, gebukt gaat onder de crisis en de pandemie zien we behalve de economie en het bedrijfsleven, meer nog de mens in disharmonie en emotionele stress."

Als schrijver, muzikant en componist heeft de oprichter van KR Music Institute daarom het initiatief genomen om met dit lied, dat hij heeft gecomponeerd, de Covid-19-voorlichting te ondersteunen. Het is een klassiek, modern en traditioneel 'Baithak Gana'- nummer geworden met harmonium, dhool, dhantaal en mandoline. Sunil Shievparesad bespeelt de dhool. De elektronische muzikale invulling is gedaan door Randy Baitali, terwijl Ramkhelawan het zanggedeelte op zich heeft genomen.

De artiest was al een tijdje bezig met de tekst, maar werd steeds onderbroken, onder meer door Divali en Kerst. "De tekst is mij te binnen geschoten toen ik een ander lied bezig was te arrangeren", vertelt hij. Hoewel het lied in Sarnami en Hindi is geschreven komen de algemene woorden als corona, social distancing en handsanitizer erin voor. "Dat heb ik bewust gebruikt om het lied ook toegankelijk te maken op Mauritius en Trinidad en Tobago." Via Radio Sunrise werd het lied woensdag wereldwijd gelanceerd. Het nummer is ook in Nederland te horen. "Ik heb positieve reacties ontvangen", zegt de muzikant blij.

"Angstig en voorzichtig" zijn woorden die hij in de mond neemt als hij het heeft over hoe hij 2020 heeft ervaren. Ramkhelawan moest al zijn shows annuleren, de muziekschool waar hij tweehonderd leerlingen onderricht geeft sluiten en zijn winkel moest hij half operationeel houden. Hoewel het een heel slecht jaar is geweest voor muzikanten zegt Ramkhelawan dat hij 2020 ook als leerrijk heeft ervaren. "Ik kon mij bezighouden met het schrijven van nieuwe liederen." Zijn boodschap aan Surinaamse artiesten is toekomstgericht te denken. "Te yu populair en yu e meki a moni, houd een appeltje voor de dorst, zodat je niet totaal afhankelijk bent van een inkomen. Bouw meerdere zekerheden op."

Voor het nieuwe jaar ziet hij nog geen goede vooruitzichten. "We zitten nu in de tweede golf van de pandemie en waarschijnlijk zal er een derde komen. Er zit geen verschil in het oude en nieuwe jaar. Je wordt gewoon weer een dag wakker. Het virus viert geen oud- en nieuwjaar. Het wordt juist sterker en neemt toe als je niet voorzichtig bent", zegt de componist. Hij hoopt dat dit lied een bijdrage levert in de voorzichtigheid en dat mensen de ernst van het virus beseffen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina