Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Angstig voor gevolgen coronapandemie op lange termijn'

'Angstig voor gevolgen coronapandemie op lange termijn'

03/01/2021 08:06 - Marciano Millerson

SVB-voorzitter John Krishnadath

SVB-voorzitter John Krishnadath  

PARAMARIBO - 2020 is voor voetballiefhebbers in Suriname een verloren jaar geworden. De competitie werd vanwege de uitbraak van Covid-19 wereldwijd in maart stilgelegd en zal volgens de huidige ontwikkelingen niet spoedig worden hervat. John Krishnadath vreest voor het ergste.

De voorzitter van de Surinaamse Voetlbond (SVB) gelooft dat de gevolgen van de pandemie in de komende tien jaar voelbaar zullen zijn. "Ik zeg dit omdat de opkomst, het onderricht, de doorstroming, groei en ontwikkeling bij de jeugd volledig zijn gestremd."

Volgens hem heeft niet iedere voetballer zijn vaardigheden kunnen aanscherpen. "Een deel is zelfs gestopt met voetballen in clubverband en talent is zeker verloren gegaan. Een zo breed geslagen gat vul je in het amateurvoetbal niet binnen de kortste keren", vertelt hij somber.

Mede door de uitbraak van het coronavirus ging er een streep door het voornemen om een U11-, U13- en U15-scholencompetitie voor meisjes en een reguliere meisjescompetitie met minimaal tien U15- en U13-teams op te zetten. De geplande reorganisatie van het jeugdvoetbal kwam ook niet van de grond. De bedoeling was zowel bij de jongens als meisjes te spelen in de regio's oost, midden, west en Paramaribo. De lidbonden zouden een centrale rol vervullen.

Ook de nationale voetbalselectie van Suriname ontsnapte niet aan de gevolgen van Covid-19. Vriendschappelijke interlandontmoetingen tegen Curaçao in Nederland, Grenada in Suriname en trainingskampen werden geschrapt. Tot nu toe staan de Gold Cup en WK-kwalificatie voor 2021 op schema.

Krishnadath blikt ondanks alle tegenslagen vol goede moed vooruit. Hij gelooft dat 2021 een jaar zal worden met meerdere hoogtepunten. Mogelijk wordt de eerste steen gelegd voor een nieuw André Kamperveen Stadion. Samen met de deelname aan de Gold Cup en WK-kwalificatie wordt het stadion het allerbelangrijkste doel voor 2021. Tegelijkertijd vormen deze drie zaken ook de grootste uitdaging voor de SVB.

In april 2021 worden er bestuursverkiezingen gehouden en de uitslag zal volgens hem bepalen "of men wel of niet op de ingeslagen weg door wil gaan". Daarom worden er goede gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt met India, dat met de middelen inkomt, over het ontwerp, de duur van een zogenoemde aflossingsvrije periode, de rente en de aflossingsperiode van de lening. Ook de terugverdiencapaciteit komt aan de orde. "Het moet geen koppijn worden voor degenen die na het huidige bestuur het roer in handen krijgen." De coronacrisis heeft mede erin geresulteerd dat de WK-kwalificatiewedstrijden van de Concacaf nu binnen een jaar moeten worden afgewerkt. "Je kosten verdubbelen dan ook meteen."

Binnen de SVB wordt gewerkt aan professionalisatie. De financiële administratie is volledige gedigitaliseerd. "Wij zijn ook begonnen academisch kader in dienst te nemen, die in de nieuwe setting ingezet en gevormd zullen worden", legt Krishnadath uit. Aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport zijn plannen ontvouwd om sportleiders in te zetten voor de ontwikkeling van jongens- en meisjesvoetbal in de districten en Paramaribo.

Gesprekken met de overheid voor het terugbrengen van het percentage voor vermakkelijkheidsbelasting op toegangskaarten hebben dit jaar niet het gewenste resultaat opgeleverd hoewel de president en Sportminister een luisterend oor hadden. "Het resulteerde echter nog niet in een effectuering daarvan in een wet."

Technisch directeur Biswajeet Kali heeft een betaaldvoetbaldivisie uitgewerkt, waarvan de leden unaniem besloten om dit project al bij de start van de nieuwe competitie in werking te laten treden. Clubs uit de eerste en tweede divisie zijn via trainingen bijgebracht hoe zij hun administratie in het cometsysteem kunnen invoeren. Dit is één van de vereisten om aan de competitie deel te nemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verenigingen via dit systeem zelf hun speellicentie bij de Concacaf aanvragen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina