Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ANALYSE: Sportleven lamgelegd door coronapandemie

ANALYSE: Sportleven lamgelegd door coronapandemie

03/01/2021 16:08 - Stan Herewood

Het resultaat van Jeffrey Vanan, die Zuid-Amerikaans atletiekkampioen werd op de 60 meter indoor, was het lichtpunt in het verloren sportjaar 2020.

Het resultaat van Jeffrey Vanan, die Zuid-Amerikaans atletiekkampioen werd op de 60 meter indoor, was het lichtpunt in het verloren sportjaar 2020. Foto: FB IamJeffry Vanan  

PARAMARIBO - Veel ellende zou het sportleven in Suriname bespaard zijn gebleven als zoiets als een glazenbol de uitbraak had voorspeld. Het land zou zich mogelijk beter kunnen bewapenen, evenzo de grote sportwereld die harde klappen eventueel had kunnen minimaliseren.

De Covid-19-pandemie greep snel om zich heen en zaaide dood en verderf. Schokkend was de gewaarwording dat een sportmakker, Rik Schuitenmaker, in Suriname het eerste slachtoffer was dat viel door het dodelijke longvirus. Suriname werd met de neus op de feiten gedrukt.

Met nauwelijks een half miljoen inwoners is het huidige aantal doden (123) en het aantal besmettingen (6.277) schrikbarend. Elke dode en besmette persoon is één teveel. Een tweede golf heeft zich intussen aangediend met een ogenschijnlijke grotere kracht en intensiteit. Het vooruitzicht is somber, ook voor de sport. Voor de sportgemeenschap is er werk aan de winkel. Er zijn complexe en harde lessen geleerd sedert maart dit jaar. Nemen van voorzorgsmaatregelen is één van de noodzakelijke middelen. Die bestaan onder meer in opbouwen van de weerstand en letten op de hygiëne.

Ondanks veiligheidsvoorzieningen bleken sommige sporters in het buitenland meer dan één keer besmet te raken. De belangen zijn groot en desastreus voor professionals in de sport. De gevolgen van stopzetting van sportevenementen nationaal als internationaal zijn wereldwijd bekend. Suriname heeft de klappen gevoeld. Die zijn zwaarder aangekomen vanwege de amateurstatus van de sporters, want van een kikker kan je geen veren plukken.

Als onderdeel van het vinden van een evenwicht voor het economisch en sociaal leven zijn protocollen ontworpen voor het bedrijfsleven, de industrie en beleving van ontspanningsmogelijkheden, recreatie en sport. Protocollen zijn ontwikkeld om verlichting te brengen in persoonlijke vrijheden. Van alles is geprobeerd om de sport volledig vlot te krijgen, maar van meet af aan ging dat gebrekkig.

Zo ver clubs en sportbonden een beleid hadden geschreven en een activiteitenkalender in gereedheid hadden gebracht, vielen alle voornemens in duigen. De enige conclusie is dat er sprake is geweest van een verloren jaar. Als lapje voor het bloeden staan enigszins overeind de resultaten van Jeffrey Vanan, Zuid-Amerikaans atletiekkampioen 60 meter indoor en gevechtssporter Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik.

Over professionele sporters valt er veel te zeggen. Samen met hun clubs derven ze vele miljoenen euro's of dollars. Ze hebben minder inkomsten door wegvallen van sponsors, publiek en het multipliereffect van toeleveringsbedrijven. Internationale overkoepelingen hebben noodfondsen beschikbaar gesteld om associaties te ondersteunen die op hun beurt aangesloten leden tegemoet komen met Covid-19-gelden.

Wegens het ontbreken van cijfers over teruglopende inkomsten bij de Surinaamse bonden en clubs ligt het niet voor de hand duidelijkheid te krijgen in de tegenvallende financiële resultaten. Logischerwijs zou de conclusie getrokken kunnen worden dat door het stopzetten van sportactiviteiten, clubs en bonden aan de reguliere uitgaafzijde het niet zo benauwd krijgen.

Bij de ontvangstzijde is alles low profile. Dat betekent niet dat alles stil ligt. Onderhoudskosten gaan door. Eigen terrein en andere accommodatie mogen er niet verwaarloosd bij staan. Huur van terreinen en accommodatie zijn komen weg te vallen. Het spinoff-effect van veldarbeiders, barinkomsten en versnaperingen worden ontbeerd. Micro-ondernemers hebben een hossel verloren. Scheidsrechters, officials en schoonmakers zitten zonder een stuk brood dat deel uitmaakte van het vast inkomen van sommigen.

Bij sommige sportclubs is aan trainers en spelers na maart gedurende enkele maanden het loon doorbetaald, maar naderhand zijn deze stopgezet. Uiteraard ook de trainingsgelden. Te oordelen naar de 'vergoedingen' gaat het niet om grote bedragen, maar wat zwaar telt is dat het loon een vast onderdeel uitmaakt van het maandelijkse inkomen van voetballers waarvan een deel zorgde voor brood op de plank in het gezin. Naar verluidt dekte dat in sommige gezinnen een redelijk tot groot gat en konden zij voor zichzelf mee schipperen.

Last but not least  heeft de hele Covid19-situatie een enorme stagnatie veroorzaakt in de verdere ontwikkeling van de sport. Voorbereiding van sporters naar internationale toernooien is in het water gevallen en trainers die verantwoordelijk zijn voor die optimale voorbereiding tot wanhoop gebracht. In elk geval mag 2020 voor alle actieve en passieve deelnemers als een verloren jaar en nachtmerrie worden gekenmerkt, waarin lessen zijn geleerd, maar geen eer viel te behalen, noch in prestatief, noch in beleidsmatig opzicht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina