Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Krakti

COMMENTAAR: Krakti

02/01/2021 12:00

COMMENTAAR: Krakti

 

HET OUDE IS voorbij, het nieuwe is gekomen. Deze woorden uit de brief van de apostel Paulus vanuit de gevangenis aan de gemeente te Korinthe hebben zeker voor de huidige generaties nooit eerder zo een hoopvolle, maar toch twijfelachtige betekenis gehad. Hoopvol omdat we als wereld eensgezind hopen op een einde van de coronapandemie en twijfelachtig omdat we in ons achterhoofd wel weten dat het einde niet gelijk in zicht zal zijn. Dat was ook de toon van de eerste nieuwjaarsboodschap die president Chandrikapersad Santokhi aan het volk van Suriname richtte. De toespraak was doorspekt met boodschappen van kracht, niet terug naar het oude en vooral eensgezind zonder aanzien des persoons werken aan een nieuw Suriname. Voorwaar geen makkelijke taak.

Santokhi zegt in zijn toespraak dat "we samen uit de ruïnes zullen stijgen" en dat het initiatief niet alleen van de regering moet komen. Daar heeft hij gelijk in, er is veel dat wij als burgers kunnen doen om elkaar te sterken en onszelf op te bouwen. Echter, de regering dient het voorbeeld te geven. Dat is nu eenmaal hoe het werkt. De regering kan niet zeggen: 'we willen het samen doen' en vervolgens haar eigen regels vertrappen. De regering kan niet zeggen: 'we zijn transparant' en vervolgens vragen van journalisten bestempelen als law law sani. Ze kan niet de mond vol hebben van de verscheidenheid in Suriname om vervolgens elke keer weer maar vertegenwoordigers van één of twee bevolkingsgroepen te benoemen in belangrijke posities. Dat is geen samen, zo wordt samen niet gedemonstreerd.

De realiteit is dat het jaar 2021 een groot deel van het Surinaamse volk onaangenaam zal treffen als een mokerslag. De regering praat al enige tijd over meer financiële armslag, maar heeft aan het volk nog niet gepresenteerd wat daarmee precies wordt bedoeld. Iedereen heeft wel door dat het pad naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ingezet en eenieder kent de harde leest van deze organisatie. Zal deze samenwerking toch voordeel hebben voor het volk? Dat zal de toekomst laten zien. Ronald Venetiaan heeft niet voor niets in 1992 als president gekozen voor een economisch aanpassingsprogramma zonder IMF.

Vooralsnog zal het neerkomen op wat het volk dagelijks doet om zijn eigen hachje te redden. Er moet worden bezuinigd waar het kan, zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden en op elkaar letten waar de mogelijkheid daartoe bestaat. Crises bieden wereldwijd ook kansen omdat mensen creatiever worden. Laten Surinamers zich van hun creatieve zijde laten zien en het beste maken van de uitdagingen om zich heen. De tijd dat mensen met de armen over elkaar gekruist konden zitten is voorbij. De realiteit is dati yu musu seti en yu srefi want no wan regering sa man du dati gi yu. Zelf aanpakken en zelfredzaamheid zullen u en uw naasten moeten slepen door het jaar 2021. Helaas, het is niet anders. Krakti!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina