Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Een bewogen jaar

COMMENTAAR: Een bewogen jaar

31/12/2020 12:00

COMMENTAAR: Een bewogen jaar

 

VEEL SURINAMERS ZULLEN niet graag terugdenken aan 2020, maar dit jaar uit het geheugen of de geschiedenis bannen zal niet of moeilijk gaan. Het is een moeilijk en bewogen jaar geweest op bijvoorbeeld politiek,sociaal, economisch en financieel gebied en in de gezondheidssector.

Hoogtepunt zouden de algemene verkiezingen kunnen worden genoemd, waarbij de kiezers hebben afgerekend met over het algemeen desastreus beleid. Als dieptepunt mag zeker worden aangemerkt de Covid-19-pandemie die al langer dan een jaar de wereld in een wurggreep houdt. Suriname nu al negen maanden, waarbij het leven grotendeels is ontregeld.

Met de verkiezingen op 25 mei heeft zich een politieke aardverschuiving voorgedaan. De NDP, die tien jaar haar stempel heeft gedrukt op het beleid in dit land, is resoluut afgewezen door de kiezers. Zij kozen voor een coalitie, waarvan het merendeel de tien jaar niet anders heeft kunnen doen dan bijna machteloos vanuit de oppositiebanken toekijken hoe het land naar de afgrond werd geleid. Het ene corruptieschandaal volgde het andere op en de spil in het Centrale Bank-avontuur, de toenmalige minister van Financiën, sloeg op de vlucht.

Met veel verve nam op 16 juli een nieuwe groep 's landsbestuur over. Al vóór haar aantreden wekte deze nieuwe coalitie de indruk dat ze daadkrachtig wilde werken. Er werden samenlevingbreed hoorzittingen gehouden en uit alle geledingen mochten mensen hun verlanglijstje indienen. De nieuwe leiders beloofden eerlijke verdeling van de welvaart en afrekenen met vriendjespolitiek en corruptie.

Maar hoe anders is het gelopen. In de afgelopen vijf maanden sinds haar aantreden is deze regering wel (nog) niet betrapt op corruptie, maar de in de Surinaamse politieke cultuur gewortelde vriendjes (familie) politiek gaat gewoon door, soms lijkt het zelfs in verhevigde mate. Het nieuwe beleid kenmerkt zich door beloftes en toezeggingen, waarvan het merendeel niet is waargemaakt. Toch mag het volk de moed niet verliezen. Er is voldoende perspectief, vooral in de goudsector en de olie-industrie, na mega olievondsten dit jaar.

Suriname werd in maart geconfronteerd met de Covid-19-crisis. Aanvankelijk leek de aanpak van de toen zittende regering succesvol en had het land een riante voordeelpositie wereldwijd. Helaas, door ongehoorzaamheid van burgers, sloeg het noodlot toe en greep het gevreesde virus om zich heen. Waarschuwingen ten spijt, mensen gingen hun eigen gang en Suriname zit nu in een tweede golf met weer veel besmettingen en tientallen doden.

De pandemie heeft haar tol geëist en veel bedrijven zijn in de problemen gekomen. Hoe het land uit de nieuwe crisis zal geraken is op dit moment niet te zeggen. De aanpak van overheidszijde laat te wensen over en haar onder deze omstandigheden het voordeel van de twijfel geven, zou niet juist zijn. Daadkrachtig optreden is de boodschap.

Samenvattend: Er is in de afgelopen maanden veel misgegaan op velerlei gebied, wat begrijpelijkerwijs leidt tot onvrede. Echter, dat betekent niet dat wij de moed moeten verliezen. Er is voldoende perspectief voor dit land, maar dan moet de regering luisteren naar het volk en ook letten op het maatschappelijk belang. Aan de andere kant zou hoe moeilijk het ook is het volk nog enig geduld moeten betrachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina