Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Lawlaw sani nô…?

COLUMN: Lawlaw sani nô…?

31/12/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Lawlaw sani nô…?

Stuart Rahan  

Iedereen moreel verontwaardigd. Hoe kan de vicepresident zo'n reactie geven op een normale vraag? Ik ben ook verbaasd dat de vicepresident zich zo onbehoorlijk uitliet. Dat is de op één na belangrijkste burger van het land onwaardig. En al helemaal in een functie die met een hoge mate van waardigheid ingevuld dient te worden. 'Onbeskoft' zou ik het bijna willen noemen. Collega Jason Pinas liet als medium de onderbuik van de samenleving spreken en riep de vicepresident ter verantwoording. Maar ja, als de vicepresident geen verantwoording wil afleggen over door het volk gegeven privileges, dan moet hij die functie maar ter beschikking stellen.

Een nuchtere blik haalde mijn morele verontwaardiging in door de persoon van de vicepresident: Ronnie Brunswijk. Ik begrijp Ronnie. Hij voelt zich als privépersoon aangevallen. En ik snap ook dat hij de beste democratisch gekozen Robin Hood wil zijn, dus nemen wij zijn excuses voor het vicepresident onwaardige gedrag dan ook voor lief aan. Het is niet de eerste keer en we hebben nog vijf jaren te gaan. Dus helaas, we zullen het voorlopig maar met hem en zijn manco's moeten doen. Het zit nou eenmaal in zijn karakter. De tweede burger van het land is naar nu blijkt, ook maar een mens.

De eerste burger van het land heeft ze ook gaar gebakken dit jaar. Nee, voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over Chan Santokhi. Ik heb het over Mellisa Seenachery. In een halfjaar transformeerde deze onbekende vrouw tot first lady met twaalf ambachten. Je zal maar naast corona het meest besproken onderwerp van het jaar zijn. Haar bespreken vindt Mellisa niet zo fijn en dat laat zij ook merken. Het grappige aan haar weerzin met de media is dat deze de schuld krijgen van haar bestaan. Je zou anders verwachten van iemand met zo'n kundige bagage en concluderen dat zij de beschuldigende vinger de verkeerde kant op wijst.

De media doen slechts verslag van het invullen/opeisen van de ene na de andere baan. Daarom vond ik de duiding 'Octopussy' zo knap gevonden. Als first lady hoor je in de schaduw te staan van de eerste burger. Je dient hem niet te overschaduwen. Gun hem de schijnwerpers. Leidt de aandacht niet af van staatszaken. Je zou denken dat met haar komst het welbekende gat aan technisch en intellectueel kader is opgevuld. Je kan het zo gek niet bedenken of Mellisa kan het en doet het, net als Pipi Langkous. Pipi kan ook alles wat zij nog nooit eerder heeft gedaan.

Naast corona heeft het jaar 2020 ons nogmaals gewezen op het traditionele gegeven dat je politieke vrienden accommodeert. Maakt niet uit of zij gekwalificeerd zijn of niet. Je hebt jaknikkers nodig om jouw ideeën uit te voeren. Jaknikkers voeren niet de wet uit maar behagen jou als hun weldoener. Maakt niet uit dat het ontwikkelingsniveau van het land eerder afneemt door gebrek aan vooruitstrevende vooruitzichten. Als hoofdverantwoordelijke impliceer je dat er verder geen kader is terwijl we al veertig jaren weten dat we rijk zijn aan olie en aardgas maar nu pas beseffen dat wij geen of te weinig kader hebben om internationaal weerstand te bieden tegen gerenommeerde strontvliegen die op ons afkomen.

Een sprekend voorbeeld van de verkeerde man op de verkeerde plek is de benoeming van Rajendre Khargi tot ambassadeur van Suriname in Nederland. Als speechschrijver van Chan heeft Santokhi hem beloond met deze functie. Van een journalist met een rijk mediaverleden verwacht je dat hij wordt ingezet om het Surinaamse overheidsmedialandschap te reorganiseren. Hij had Mellisa van advies kunnen dienen en Alven Roosveld kunnen uitleggen dat het niet tot zijn verantwoordelijkheid behoort de first lady te beschermen. Door haar in bescherming te nemen verloor Alven elke integriteit omdat hij haar met leugens moest schermen. Maar Ronnie had gelijk: "No aksi mi lawlaw sani." Stel moeilijke vragen want één gek stelt meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Mi breyti 2020 kaba now.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina