Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitvoering ontwikkelingsprojecten begint in april

Uitvoering ontwikkelingsprojecten begint in april

29/12/2020 10:49 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad Santokhi schrijft de vragen van journalisten op tijdens de regeringspersconferentie van maandagmiddag.

President Chandrikapersad Santokhi schrijft de vragen van journalisten op tijdens de regeringspersconferentie van maandagmiddag. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - President Chandrikapersad Santokhi wil in april volgend jaar beginnen met de uitvoering van een aantal ontwikkelingsprojecten. Het gaat onder meer om projecten in de agrarische sector, het toerisme, de infrastructuur en woningbouw. “In een regeringsvergadering vorige week woensdag is hieraan goedkeuring gegeven”, zei het staatshoofd gistermiddag tijdens een regeringspersconferentie. Met de uitvoering van deze projecten zal werkgelegenheid worden geschapen en zal de economische bedrijvigheid in het land een boost krijgen.

Santokhi verwacht aan de hand van de onderhandelingen met buitenlandse schuldeisers omtrent herschikking van leningen dat de overheidsinkomsten uit de aardolie en goudsector die als garantiestelling bij leningen gecedeerd werden door de regering-Bouterse vrij zullen komen. Zijn kabinet verwacht zo meer financiële armslag te hebben om de projecten te kunnen betalen.

De komende maanden worden de verschillende projectdossiers voorbereid. Eén van de projecten is de constructie van flatgebouwen met drie woonetages ten behoeve van onder anderen burgers die vanwege hun financiële en sociale positie niet in staat zijn een eigen woning te bouwen al dan niet met eigen middelen of middels leningen.

De president legde uit dat er een projectmanagementunit zal worden aangesteld die de uitvoering zal begeleiden en de regering zal ondersteunen. Behalve financiering met overheidsmiddelen zal ook worden uitgekeken naar het aantrekken van goedkoop kapitaal voor de financiering van de ontwikkelingswerken.

Desgevraagd zei Santokhi dat ook zijn regering geld zal lenen ter financiering van haar beleid, maar er zal wel worden afgestapt van de onverantwoordelijke leencultuur van de regering-Bouterse. Het staatshoofd merkte op dat er leningen zijn gesloten waarbij van tevoren kon worden geconcludeerd dat, gelet op de hoogte van de rentes en de zwakke verdiencapaciteit van de staat, het land deze leningen moeilijk of niet zou kunnen terugbetalen, met alle nare gevolgen van dien.

Het staatshoofd haalde vervolgens aan dat vanaf het aantreden van de regering in juli tot en met maart 2021, beleidsmaatregelen worden uitgevoerd om de meest urgente problemen aan te pakken en naar beheersbare proporties te brengen. Vanaf april volgt de stabilisatiefase gevolgd door de groeifase na 24 maanden. "We zijn op schema met de maatregelen", aldus president Santokhi.

Het binnenland zal ook speciale aandacht krijgen teneinde zaken als huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, elektriciteits- en drinkwatervoorziening en economische ontplooiingskansen naar hetzelfde niveau als dat van de woongebieden in de kustvlakte te brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina