Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering maakt huiswerk om armoedebestrijding effectief aan te pakken

Regering maakt huiswerk om armoedebestrijding effectief aan te pakken

29/12/2020 05:50 - Jason Pinas

President Chandrikapersad Santokhi (l) en vicepresident Ronnie Brunswijk maandag tijdens de persconferentie.

President Chandrikapersad Santokhi (l) en vicepresident Ronnie Brunswijk maandag tijdens de persconferentie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering is momenteel druk bezig mogelijkheden te bekijken om de armoede die er heerst bij delen van de gemeenschap effectief aan te pakken. Volgens vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk moet de Srefidensi- en Kerstbonus van SRD 300 die is uitgekeerd aan ambtenaren en andere groepen die zich hadden geregistreerd in dat licht worden gezien. Daarnaast worden er nu maatregelen getroffen om voedselpakketten vanuit de overheid voorlopig te blijven verstrekken.

Brunswijk zei verder dat de regering overweegt om in plaats van voedingsmiddelen geld te geven aan zwakke groepen binnen de samenleving, zodat ze zelf kunnen aanschaffen wat ze nodig hebben. "We proberen op allerlei manieren de armoedebestrijding onder controle te krijgen, zodat de Surinamers die hulp nodig hebben deze ondersteuning krijgen", benadrukte de vp gisteren tijdens een regeringspersconferentie.

Wanneer bij de hoogste inkomensgroepen de solidariteitsheffing zal worden ingehouden, zal ook een extra heffingskorting op de laagste loongroepen worden gegeven, stelde president Chandrikapersad Santokhi. Hij wenste te benadrukken dat deze armoede is overgenomen van de vorige regering. "De oorzaak van de armoede is het desastreuze en vernietigende beleid van de vorige regering. Onze taak is om het volk uit de armoede te halen", merkte het staatshoofd op.

Hij zei dat de maatregelen zoals verhogingen aan onder meer de seniorenburgers en de tegemoetkoming van november en december incidentele zaken zijn. De maatregelen die samen met sociale partners nu worden bekeken, zijn volgens Santokhi wel van structurele aard.

De regering zal, wanneer alles goed is uitgewerkt, een sociaal vangnet opzetten voor de sociaal zwakkeren. Ze zullen worden ondersteund of ontzien van de negatieve gevolgen van de herstelmaatregelen. Het staatshoofd wijst erop dat dit één van de eisen is van het Internationaal Monetair Fonds bij wie Suriname ruim 750 miljoen US dollar wil lenen.

Onder meer de algehele subsidies zullen na de incidentele fase worden afgebouwd en alleen groepen die de ondersteuning hard nodig hebben zullen in aanmerking komen daarvoor. "Alles is al uitgewerkt door onze deskundigen", verzekerde het staatshoofd. Er zal worden afgestapt van object- naar subjectsubsidie wat betreft de stroom- en watertarieven.

Hij onderstreepte net als Brunswijk dat de regering ook wil inkomen met financiële injecties voor de minderdraagkrachtigen. Santokhi: "De onderste laag van de bevolking gaat ook een heffingskorting krijgen. Ook daar gaan we proberen te ondersteunen." Deze zaken moeten reeds in de eerste helft van het komend jaar gerealiseerd zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina