Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Instabiele wisselkoers heeft meerdere oorzaken

Instabiele wisselkoers heeft meerdere oorzaken

29/12/2020 00:00 - Jason Pinas

President Santokhi zei maandag dat exporteurs vanaf januari 2021 minimaal 30 procent van de totale inkomsten zullen moeten inwisselen bij de CBvS tegen de geünificeerde dagkoers.

President Santokhi zei maandag dat exporteurs vanaf januari 2021 minimaal 30 procent van de totale inkomsten zullen moeten inwisselen bij de CBvS tegen de geünificeerde dagkoers.  

PARAMARIBO - De steeds schommelende wisselkoers van met name de US dollar heeft meerdere oorzaken die intussen al zijn geïdentificeerd door de regering. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens de regeringspersconferentie meegedeeld.

Volgens het staatshoofd wordt er nu een pakket aan maatregelen voorbereid die de wisselkoers op termijn moet stabiliseren. De oplossingsmodellen zullen in goed overleg met het bedrijfsleven worden doorgevoerd.

De president benadrukte dat de eerste oorzaak moet worden gezocht in het "absolute tekort" aan US dollars dat is ontstaan nadat in mei 2018 een Surinaamse geldzending van negentien miljoen euro is aangehouden door de Nederlandse justitie. Santokhi zegt dat er momenteel gesprekken gaande zijn tussen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en autoriteiten in Nederland en de Verenigde Staten om een structurele oplossing te vinden voor dit vraagstuk. "Geeft u de Centrale Bank en de commerciële banken de ruimte. Ze zijn bezig", aldus het staatshoofd.

Speculatie is volgens Santokhi de tweede oorzaak die de koers laat schommelen. Voor dit vraagstuk heeft het staatshoofd intussen opdracht gegeven aan CBvS-governor Maurice Roemer om hard op te treden tegen zij die zich schuldig maken hieraan. "Als hij moet schorsen, sluiten of de vergunning intrekken dan moet dat ook gebeuren." Hij wees erop dat er duidelijke afspraken zijn over de winstmarges voor mensen die in valuta handelen. De regering zal daarom niet toestaan dat er zaken gebeuren die het daglicht schuwen.

Een derde oorzaak is volgens Santokhi het feit dat het geld dat wordt ontvangen bij export van goederen niet terug wordt gebracht naar Suriname. "Het besluit is al genomen; vanaf januari verplichte repatriatie van alle exportbedragen", benadrukte hij. Van de totale inkomsten zullen exporteurs verplicht worden minimaal 30 procent in te wisselen bij de CBvS tegen de geünificeerde dagkoers. De president is ervan overtuigd dat de internationale reserve bij de moederbank op deze manier zal stijgen. Santokhi zei verder dat bij importen de overmakingen niet vanuit Suriname plaatsvinden. Ook hierin zal vanaf januari 2021 verandering komen.

Het staatshoofd verzekerde dat de gecorrigeerde 'Valutawet', die nu bijna helemaal gereed is, ook voor verbetering van de wisselkoers zal zorgen. Volgens hem zijn zaken die "vernietigend" zouden werken voor de economie eruit gehaald, waardoor de wet nu "zuiver" is geworden. Het voorstel wordt binnenkort naar het parlement gestuurd voor goedkeuring.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina