Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Jongeren zullen altijd hun grenzen willen verleggen'

'Jongeren zullen altijd hun grenzen willen verleggen'

28/12/2020 14:07 - Amanda Palis

De afgedekte lichamen van de drie tieners die bij het verkeersongeval om het leven kwamen niet ver van de zwaar beschadigde auto.

De afgedekte lichamen van de drie tieners die bij het verkeersongeval om het leven kwamen niet ver van de zwaar beschadigde auto. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Hilly Arduin, gedragsdeskundige van stichting Rumas, zegt naar aanleiding van twee verkeersongevallen op 24 en 25 december waarbij vier levens erbij inschoten dat jongeren altijd hun grenzen zullen proberen te verleggen. Twee achttienjarigen en een veertienjarige kwamen om bij één verkeersongeval en een 29-jarige brandweerman bij een frontale botsing.

Over het geval met drie doden zegt Arduin: "Het is triest voor de ouders, maar zeker ook voor de twintigjarige bestuurder die het ongeluk heeft overleefd." Hij is in het belang van het onderzoek door de politie ingesloten omdat hij geen rijbewijs heeft en alcohol had gedronken.

Er was op sociale media nogal kritiek, waarbij ouders als medeschuldige werden aangewezen, maar het ligt volgens Arduin niet zo eenvoudig. "Jongeren gaan altijd hun grenzen willen verleggen. Ik wil wat gebeurd is niet meteen wijten aan roekeloos gedrag, maar meer aan onbezonnen gedrag van jongeren dat zij zich zo hebben gedragen", zegt de gedragsdeskundige. "Dat wil niet zeggen dat de betrokkenen, al zijn het jongeren, niet fout zijn. Het is niet altijd dat de ouders schuld hieraan hebben. Ik weet niet precies hoe het in dit geval zit, maar soms krijgen deze jongeren alles mee en komen ze van goede huize."

Het gebeurde is volgens Arduin niet uitzonderlijk in Suriname, maar de nadruk moet niet gelegd worden op straffen. "Wie de wet overtreedt moet gestraft worden, dus ook jongeren, maar ze moeten ook begeleid worden. Vooral de bestuurder die het ongeluk heeft overleefd zal de rest van zijn leven getekend zijn en zal een harde les hebben geleerd." De Ware Tijd  verneemt dat omdat mensen door zijn schuld zijn omgekomen, nota bene omdat hij dronken de auto bestuurde en geen rijbewijs heeft - een gevangenisstraf niet ondenkbaar is.

Arduin noemt verantwoord omgaan, vooral in geval van jongeren, belangrijk. In plaats van belerend tegen hen te praten zouden volgens haar leeftijdgenoten kunnen worden ingezet om over gevolgen van 'onbezonnen' gedrag bij jongeren te spreken. "De boodschap komt zeker anders aan van een leeftijdgenoot dan van een veel ouder iemand."

Met de lockdown die de bewegingsvrijheid moet beperken om zo de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, moet ook worden gekeken hoe dit uitpakt voor jongeren. "Want ook zij ondervinden last van de gevolgen er van." Ze hoopt dat er serieus hiernaar wordt gekeken. "Jongeren zijn heel erg op socialiseren gesteld. En dat mogen of kunnen zij ineens maanden achtereen niet of nauwelijks. Wereldwijd merken we dat jongeren best depressief kunnen raken hierdoor."

Het zich niet kunnen bewegen of communiceren zoals zij gewend zijn, kan leiden tot gedragsuitspattingen. "Er zijn jammer genoeg vrijwel geen centra in de wijken waar jongeren bij elkaar kunnen komen. We moeten ze wel de mogelijkheid geven om toch met hun vrienden in contact te komen, met in achtneming van de Covid-19-maatregelen natuurlijk. Als het voor ons als ouderen al moeilijk is, zal het des te moeilijker zijn voor de jongeren", aldus Arduin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina