Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nieuwe omstandigheden

COMMENTAAR: Nieuwe omstandigheden

28/12/2020 12:00

COMMENTAAR: Nieuwe omstandigheden

 

HET IS GEBRUIK in Suriname dat tegen het jaareinde op diverse vlakken wordt teruggeblikt op het aflopende jaar. De balans wordt opgemaakt en over het algemeen zijn het deskundigen die een blik vooruit werpen. Beperken wij ons vandaag tot de sport. Toen covid-19 in maart naar Suriname overwaaide hadden maar weinigen durven vermoeden dat het sportgebeuren maanden lang vrijwel zou komen stil te liggen.

In onder meer het sportcommentaar heeft de Ware Tijd toen bleek dat mensen er maar op los leefden opgeroepen de voorgeschreven maatregelen na te leven. Keer op keer is er op gewezen dat het bekende "een uur van onbedachtzaamheid, zal maken dat men jaren schreidt" op de samenleving van toepassing zou zijn als men zich niet aan de regels hield en het land weer zouden komen bij af als zich een tweede coronagolf zou aandienen. De krant zou bijna willen stellen dat 'mama mofo na bana watra', met andere woorden: een gewaarschuwd mens telt voor twee. En zie daar: de tweede golf is er en de gemeenschap is verder van huis.

Tot voor kort had het er nog zo mooi uitgezien en wees alles er op dat wij gauw weer vrij redelijk zouden kunnen sporten. Veel clubs en bonden stonden al in de startblokken, maar helaas... Laten we echter niet al te somber zijn, want we zijn geen eenling in deze wereld. Internationaal heeft het coronavirus hard toegeslagen en het mag dan wel zo zijn dat vooral in West Europa sinds betrekkelijk kort weer gesport wordt, zij het onder beperkende omstandigheden. Toch bestaat onzekerheid over hoe lang het nog zal duren voordat op wereldeniveau weer gesport kan worden. Denk daarbij aan de Olympische Spelen die dit jaar uitgesteld moesten worden door de pandemie. Er is voor 2021 wel een nieuwe datum geprikt voor dit grootste sportevenement van de wereld, maar gezien de nieuwe ontwikkelingen is het nog niet zeker of ook deze nieuwe datum haalbaar zal blijken.

Sportorganisaties, overheden en andere voor de sport belangrijke personen en instituties moeten bergen werk verzetten om herstart van sportevenementen mogelijk te maken. Dat gaat met veel geld gepaard. De grote landen hebben flink geïnvesteerd om weer te kunnen sporten, maar van een nieuwe normaal is, verreweg, (nog) geen sprake. Kleine landen zoals Suriname hebben de middelen niet. Tot nog toe is het alleen de Surinaamse Atletiekbond (SAB) en de Surinaamse Zwembond (SZB) gelukt om dat te doen. Ondanks de minder mooie vooruitzichten doen ook andere sportorganisaties er goed aan na te denken over hoe zaken aangepakt zullen worden nadat de nieuwe coronastorm weer zal zijn gaan liggen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina