Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Drie rekruten worden niet toegelaten

Drie rekruten worden niet toegelaten

19/12/2020 14:14 - Van onze redactie

Drie rekruten worden niet toegelaten

 

PARAMARIBO - Van de veel besproken lichting rekruten zal toch niet iedereen worden beëdigd. Het ministerie van Justitie en Politie heeft daarnet in een persbericht laten weten dat drie personen uitvallen. De beëdiging van de groep vindt maandag plaats.

Vrijdag zei minister Kenneth Amoksi tegen de Ware Tijd dat de regering dit weekend definitief een besluit zou nemen of alle politierekruten zou worden toegelaten. Hij gaf toen aan dat de beëdiging donderdag voor de tweede keer was uitgesteld, omdat een extra screeningsproces dat was ingezet om een deel van de nieuwelingen wederom te toetsen nog niet was afgerond.

Hij zei erbij dat er nog tien rekruten waren die onder een vergrootglas moesten worden geplaatst. De bewindsman wees erop dat een deel van hen in het verleden in aanraking is gekomen met de politie. Of de in ongenade gevallen rekruten inderdaad een strafblad hebben, moest volgens Amoksi nog worden vastgesteld. "Het hangt af van hoe je het definieert. Je kan zijn aangehouden en opgesloten maar niet gevonnist", merkte hij op.

Het ministerie meldt zaterdag dat het besluit de drie rekruten niet mee te nemen is genomen na overleg met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en korpschef Roberto Prade. "Alle relevante actoren zijn gehoord en alle adviezen zijn meegenomen. Er is niet over één nacht ijs gegaan om deze zaak tot een goed einde te brengen", verzekerde Juspol.

Rond de lichting rekruten 2019-2020 is er veel ruis ontstaan. Tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee had president Chandrikapersad Santokhi op 16 november laten doorschemeren dat 70 procent van de groep niet voldeed aan de minimale eisen. Een week later zei de Surinaamse Politiebond (SPB) dat alle rekruten op 14 december zouden worden beëdigd. Dat was de afspraak tussen de SPB en Amoksi.

Echter, daags daarna krabbelde de bewindsman terug. De SPB was gebelgd en besloot in actie te gaan. Bepaald werd niet te zullen deelnemen aan het defilé op 25 november. Na bemiddeling van vicepresident Ronnie Brunswijk, naar wie de SPB met de rekruten en manschappen in protestmars was getogen, werd de actie uiteindelijk afgeblazen en werd bepaald dat de beëdiging toch voortgang zou vinden.

Echter, op 14 december werden de rekruten niet beëdigd. Toen ook donderdag de beëdiging geen voortgang vond, besloot de SPB hen uit de operaties te halen. Dat besluit zou pas worden teruggedraaid als de bevordering en beëdiging een feit is. Juspol zegt dat met het toelaten van de nieuwe lichting de politieorganisatie deels de onderbezetting op de verschillende politiebureaus kan wegmaken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina