Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderwijs blijft zich wapenen tegen Covid-19

Onderwijs blijft zich wapenen tegen Covid-19

18/12/2020 17:54 - Amanda Palis

PARAMARIBO - Vanwege de toename van de Covid-19-besmettingen sluit het ministerie van Onderwijs en Cultuur niet uit dat ook scholen geconfronteerd kunnen raken met coronagevallen. Dat is volgens Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), al het geval op de Openbare School Alberga. Ze zegt tegen de Ware Tijd dat de schoolleider besmet is geraakt na contact met een leerling die positief testte. "De schoolleider heeft dit verzuimd te communiceren naar de leerkrachten die mij bezorgd hebben gebeld. Ik heb ze gezegd dat ze meteen in quarantaine moeten”, zegt Mangre, die nogal gebelgd is over de situatie. “Gezondheid gaat voor alles. Ik heb eerlijk gezegd liever een achterstand dan een Covid-19-geval erbij”, benadrukt de BVL-/ALS-voorzitter.

Onderwijsminister Marie Levens is op de hoogte van scholen die te kampen hebben met Covid-19 en zegt dat die puur uit voorzorg worden gesloten. "Dit doen we altijd; al is er slechts één persoon besmet. Vooral als het om een leerkracht of schoolleider gaat die besmet is geraakt", zegt Levens tegen de Ware Tijd. Ook collega-leerkrachten moeten in quarantaine worden geplaatst. "En zonder leerkrachten kan je geen school openhouden", aldus de bewindsvrouw.

Er is woensdag bekendgemaakt dat de kerstvakantie met twee dagen wordt vervroegd. "Dit is naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die zijn bekendgemaakt door het ministerie van Volksgezondheid. Alle kerstdiners zijn ook afgelast. Er is medewerking gevraagd vanuit Volksgezondheid en die verlenen wij ook", zegt Levens. Zorgen over een mogelijke achterstand voor de leerlingen zijn merkbaar. Ook de leerkrachten houden een mogelijke achterstand in de gaten.

Marisa Meye, voorzitter van de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB) en het mulo-directeurenberaad, heeft geen klachten uit het veld gehad. "Tot nu toe hebben wij alles goed kunnen opvangen en hebben we geen achterstand", vertelt ze. Haar scholen hebben zo goed mogelijk de lessen van het eerste kwartaal kunnen afronden. Op schema waren nog de rapportvergadering en kerstviering. Sommige scholen hebben gekozen om deze na de vakantie te doen of hebben dit al gedaan. "We hebben de kinderen voorgehouden dat er jammer genoeg geen kerstviering zal zijn", zegt Meye, die zich nog niet druk maakt over de impact van de stijgende Covid-19-besmettingen.

Het ministerie buigt zich over de mogelijkheden om afstandsonderwijs serieus aan te pakken om in geval van een eventuele total lockdown goed voorbereid zijn. "Maar total lockdown of niet, is het ministerie serieus bezig met afstandsonderwijs in de simpele vorm van schoolradio en school-TV. Voor vele ouders is internet duur", onderkent Levens. Ook wordt er gekeken naar afstandsprogramma's voor ouders die wel internet kunnen betalen. "Men mag ouders die het niet kunnen betalen, niets verplichten. We moeten gedifferentieerd kunnen werken."

Volgens Mangre zou er vooral gekeken moeten worden naar het stimuleren van digitaal afstandsonderwijs. "Overal ter wereld is het een trend en met Covid-19 dus nog meer. We moeten in Suriname ook daarop anticiperen en zoeken naar een structurele oplossing", zegt de BvL-/ALS-voorzitter die enige oplossingen had voorgesteld aan Minowc. "Er zou gesprokken kunnen worden met internetproviders om data voor de leerkrachten goedkoper aan te bieden. Speciale kortingen op apparaten voor leerkrachten en kinderen. Er zijn mogelijkheden te over, alleen merk ik jammer genoeg dat mijn advies niet wordt meegenomen", zegt Mangre. Zij hoopt dat haar voorstellen nog eens worden bekeken. "We moeten voorbereid zijn en niet wachten tot het voor onze deur staat."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina