Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk strafrechtelijke acties tegen Cubaanse relschoppers

Mogelijk strafrechtelijke acties tegen Cubaanse relschoppers

18/12/2020 04:25 - Ivan Cairo

Mogelijk strafrechtelijke acties tegen Cubaanse relschoppers

 

PARAMARIBO - Tegen een aantal Cubaanse migranten die dinsdag te South Drain zijn gearresteerd, worden mogelijk strafrechtelijke acties ondernomen. Het betreft de vermoedelijke leiders van de vreemdelingen die de afgelopen twee weken het voorterrein van de Canawaima-terminal in Nickerie bezet hielden.

De buitenlanders zouden strafbare handelingen hebben gepleegd en worden momenteel in vreemdelingenbewaring gehouden. "Op hen rust een verdenking van het plegen van strafbare feiten dan wel het aanzetten daartoe", zegt korpschef Roberto Prade tegen de Ware Tijd. De verdachten zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan "opruiing".

Behalve dat de vreemdelingen in tenten te South Drain bivakkeerden, hadden ze een pand op het Canawaima-terrein illegaal bezet. Woensdagavond zijn alle Cubanen die nog te South Drain waren per bus naar Paramaribo overgebracht en geïnterneerd in de Ayoko kazerne van het Nationaal Leger in Para.

In een communiqué stelt minister Krishna Mathoera van Defensie dat de samenleving niet ongerust hoeft te zijn en dat de situatie onder controle is. De situatie dreigde dinsdag naar verluidt uit de hand te lopen toen de Cubaanse migranten een protestactie bij de terminal hielden en aandrongen om tot het terrein toegelaten te worden. Behalve dat er op potten en pannen werd geslagen en leuzen werden gescandeerd, werden er bedreigingen geuit tegen de aanwezige politieagenten en andere beveiligers. "In overleg met het bevoegd gezag is besloten om de mensen die aansprakelijk zijn voor de strafbare handelingen aan te houden en in vreemdelingenbewaring te stellen", aldus minister Mathoera.

De bewindsvrouw stelt verder dat de rest van de groep heeft aangegeven vrijwillig te willen vertrekken uit Nickerie. De groep wordt in de kazerne voorzien van voeding, drank en andere basiszaken. Deze groep bestaat uit mensen met verschillende statussen, waaronder illegalen en vluchtelingen. Ook zijn er personen aan wie enige tijd geleden asiel verleend is door de Surinaamse regering. Mathoera zegt dat vervolgbesluiten zullen worden genomen op basis van de geldende, wettelijke regels. Enkele dagen geleden keerden ruim honderd van de bijkans vijfhonderd personen die te South Drain waren neergestreken terug naar Paramaribo. Het ging om mensen die legaal in Suriname verblijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina