Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie mogelijk over twee jaar op intenationale kapitaalmarkt

Staatsolie mogelijk over twee jaar op intenationale kapitaalmarkt

17/12/2020 22:33 - Jason Pinas

Staatsolie mogelijk over twee jaar op intenationale kapitaalmarkt

Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het definitieve besluit of Staatsolie zich zal wenden tot de internationale kapitaalmarkt zal pas over anderhalf tot twee jaar worden genomen door de regering als enige aandeelhouder van het bedrijf. Volgens algemeen directeur Rudolf Elias zal pas tegen die tijd helemaal duidelijk zijn hoeveel aardolie ligt in de vier reserves die tot nu toe voor de Surinaamse kust zijn gevonden.

Het bedrijf wil actief meedoen in de off-shore olieproductie van alle bronnen die zijn ontdekt. Echter, de investeringskosten voor de aandelen die Suriname heeft (20 procent) moeten wel kunnen worden gedekt. "Als je zegt dat je wil meedoen, moet je wel het geld op tafel leggen", benadrukt Elias tegenover de Ware Tijd.

Het is volgens hem daarom zeer belangrijk dat er een agressievere promotie van Staatsolie opgang komt in het buitenland zodat het vertrouwen en de interesse worden gewekt om in zee te gaan met de maatschappij. "We moeten Staatsolie alvast bekendheid geven op de internationale markt. We moeten roadshows houden naar New York, het Midden-Oosten en Londen. We moeten lunches, diners en presentaties geven om duidelijk te maken wat Staatsolie is."

Credit Suisse, de bank waarmee het bedrijf nu al een heel goede samenwerking heeft, kan in de promotiefase ook een belang- rijke rol spelen door de betrouwbaarheid van het bedrijf te onderstrepen bij internationale partners. Elias wijst erop dat de financiële positie van Suriname ook invloed zal hebben op de gang naar de internationale kapitaalmarkt. Hij benadrukt dat een positieve beoordeling van de kredietwaardigheid door de ratingbureaus betekent dat het bedrijf goedkoper kapitaal kan lenen

Indien wordt besloten om de kapitaalmarkt op te zoeken, ligt het bedrag dat Staatolie zal moeten opbrengen rond de vier miljard US dollar: voor elke bron ruim één miljard US dollar. Echter, de vier miljard lijkt voor de directeur niet haalbaar. Een andere optie is om een deel van de aandelen te verkopen en gedeeltelijk mee te doen. Vaststaat wel dat Staatsolie bij alle vier bronnen zal meedoen met de productie. "Ik weet niet of we bij allemaal voor de volle 100 procent gaan deelnemen. We gaan wel altijd aan tafel zitten en zijn altijd een partner."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina