Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Shell neemt blok 42 over van Kosmos

Shell neemt blok 42 over van Kosmos

17/12/2020 05:54 - Van onze redactie

Shell neemt blok 42 over van Kosmos

 

PARAMARIBO - Kosmos Energy verkoopt haar belangen in blok 42 aan de Nederlandse BV Dordtsche Petroleum Maatschappij, een dochteronderneming van het bekende Shell. Voor ongeveer honderd miljoen US dollar is het Nederlandse bedrijf gerechtigd exploraties te doen voor de Surinaamse kust.

De overname wordt begin volgend jaar feitelijk gemaakt. Kosmos is zoals vele exploratie- en productiebedrijven geplaagd door de lage prijzen en verkoopt niet alleen in Suriname belangen. Ook in enkele Afrikaanse landen doet ze dat. Echter, het bedrijf blijft actief in blok 45.

In oliekringen wordt met gemengde gevoelens gekeken naar het gedeeltelijke vertrek van Kosmos, aangezien het bedrijven als Kosmos en Apache waren die toen er geen belangstelling was van de grotere bedrijven, toch risico's namen. Nu de oliebonanza een feit is, stappen de grotere bedrijven in die in alle segmenten van de olie actief zijn, waar de kleinere om geld verlegen zitten.

Apache had ook een deel van haar belang moeten verkopen aan het grotere Total om voort te kunnen. "We zijn blij dat de transactie met Shell zoals geland is verlopen", zegt Andrew Inglis, directeur van Kosmos. Immers, dat geeft het bedrijf de ruimte om voort te gaan in ontwikkeling van bewezen voorkomens. In oktober 2018 maakte Kosmos bekend dat het niet op olie was gestuit bij het boren van de Ponroenoe 1-put. In juni dat jaar had de Anapai-put ook niets opgeleverd in blok 45.

Overigens, niet alleen Shell is als Nederlands bedrijf actief voor de Surinaamse kust. Het eveneens Nederlandse Fugro maakte onlangs bekend dat het opdracht van Petronas heeft gekregen voor positioneringswerken bij het exploratieprogramma in blok 52. Dit Maleisische bedrijf voert samen met ExxonMobil exploratiewerkzaamheden uit in dat blok.

Fugro is niet onbekend met de Surinaamse wateren. Het bedrijf zegt al twintig jaar actief te zijn op Trinidad en Tobago en vijftien jaar in Suriname. Fugro is samen met het Guyanese Ground Structures Engineering Consultants al bezig met werkzaamheden voor de Guyanese kust, in opdracht van ExxonMobil.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina