Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie treedt op tegen Cubanen te South Drain

Politie treedt op tegen Cubanen te South Drain

17/12/2020 16:56 - Ivan Cairo

Politie treedt op tegen Cubanen te South Drain

Het kwam woensdag tot een confrontatie tussen de politie en de Cubaanse vluchtelingen. Foto: Ricky Ristie  

PARAMARIBO - Politie-eenheden hebben woensdag opgetreden tegen Cubaanse migranten die al enkele weken te South Drain, Nickerie bij de grensovergang met Guyana bivakkeren. Dit wordt tegenover de Ware Tijd bevestigd door korpschef Roberto Prade. De vreemdelingen zouden zich hebben misdragen en zich ook provocerend hebben opgesteld.

Op videobeelden is de groep te zien nabij de Canawaima-terminal terwijl ze leuzen scandeerden dat ze toegang tot het complex willen. Politieagenten en andere beveiligers stonden in linie opgesteld om te voorkomen dat de mensen het terrein betraden. Toen er een zwaarbewapende politie-eenheid ter versterking arriveerde, gingen de migranten op de grond zitten met de armen omhoog als teken dat ze ongewapend en vreedzaam bezig waren.

Uit de beelden is niet op te maken wat zich precies heeft afgespeeld, maar op een bepaald moment gingen politieagenten ertoe over een man in de groep aan te houden en werden de aanwezigen gesommeerd "plat" te liggen. De Cubanen protesteerden luidkeels en enkelen probeerden de arrestatie te voorkomen terwijl enkele politiemannen met vuurwapens in de aanslag stonden. De directe aanleiding voor het politieoptreden was het "gedrag van de groep en vooral de dreigementen naar de politie", zegt korpschef Prade tegen de Ware Tijd.

Sinds begin deze maand bivakkeren enkele honderden Cubaanse migranten te South Drain in de hoop de oversteek te kunnen maken naar Guyana om verder te trekken naar onder meer de Verenigde Staten. Circa vijfhonderd personen waren vanuit Paramaribo naar South Drain vertrokken. Echter, omdat de grens vanwege de Covid-19-pandemie is gesloten en de veerverbinding ook niet operationeel is, kunnen de mensen niet weg.

Guyana heeft intussen aangegeven de groep, van wie een groot deel illegaal in Suriname verblijft, niet tot zijn grondgebied te zullen toelaten. De hervatting van de veerverbinding die op 12 december zou plaatsvinden is daarom niet doorgegaan. Intussen is een deel van de mensen, voornamelijk zij die legaal in het land zijn, onder begeleiding van de autoriteiten teruggekeerd naar Paramaribo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina