Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politiek debet aan veertig jaar achterstand LVV

Politiek debet aan veertig jaar achterstand LVV

16/12/2020 05:50 - Wilfred Leeuwin

LVV-minister Prahlad Sewdien vindt het jammer dat Suriname nog maar in slechts een derde van de lokale voedselproductie voorziet.

LVV-minister Prahlad Sewdien vindt het jammer dat Suriname nog maar in slechts een derde van de lokale voedselproductie voorziet. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Prahlad Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) windt er geen doekjes om. Het ministerie heeft een achterstand van meer dan veertig jaar. De achterstand in de agrarische sector is haast onbeschrijfelijk. De bewindsman zegt dat het ministerie een gebrek heeft aan vakdeskundigen zoals het geval was in de jaren zestig. “De politiek is hieraan debet geweest om mensen zonder vakkennis aan te stellen op het ministerie.”

Met deze statement reageerde de bewindsman op kritieken die werden geleverd in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de Wet voor het instellen van een Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid. Onder meer werd de vraag gesteld hoe dit instituut zich in stand zal kunnen houden zonder gedegen deskundigen. "Op dit moment zou het ministerie van LVV, willen we doelen realiseren, de komende vijf jaar de beschikking moeten hebben over MBO- en HBO-kader van minimaal vijfhonderd personen. Er is een aantal op het ministerie, sommigen zijn thuis gezet. Dat is de realiteit en een groot aantal is door vergrijzing gepensioneerd. Zij die ondernemend waren, hebben de overheid verlaten en zitten in de particuliere sector of zijn naar het buitenland vertrokken. Ik heb respect voor het weinige kader dat er nog is en bereid is als top-technici te werken voor een loon van de overheid", zei de LVV-minister dinsdag in het parlement.

De achterstand met de internationale agrarische sector is immens. "Daar heeft men zwaar geïnvesteerd en gemoderniseerd en is onderzoek de basis van de sector. Zonder onderzoek kan je het niet ontwikkelen. Elk land dat zijn agrarische sector serieus neemt, heeft de minimale beschikking over deskundigen die worden gehuisvest op het ministerie en in instituten en voorzien zijn van goed equipment om hun werk te kunnen doen." Volgens Sewdien heeft Suriname langer dan veertig jaar terug wel de beschikking gehad over deskundigen, vrijwel allemaal afgestudeerd van de landbouwschool te Wageningen in Nederland. "Onze rijst- en bananensector hebben we aan hen te danken door de onderzoekingen die zij hebben gedaan en adviezen die zij hebben gegeven aan de boeren", zei de minister.

Volgens Sewdien is het jammer dat een agrarisch land als Suriname nog maar in slechts een derde van de lokale voedselproductie voorziet. Voor een bedrag van driehonderd miljoen US dollar wordt tweederde geïmporteerd. De eigen export levert Suriname nog geen honderd miljoen US dollar op per jaar. Volgens de minister is er enorm veel potentie in de agrarische sector. Die moet worden uitgebuit, maar dat zal alleen kunnen wanneer de sector wordt hervormd. Voor wat de producenten betreft in de verschillende sectoren zegt Sewdien, dat moet worden ingezien dat het de boeren zijn die produceren en niet de overheid.  "Je gaat internationaal niet kunnen meedoen als je de boeren niet motiveert en stimuleert. Onze rol als overheid moet slechts ondersteunend zijn", aldus Sewdien, die zelf uit de ondernemerswereld komt.

Volgens hem missen de agrarische boeren zoals in de rijstsector, sterke coöperaties. Hij riep de boeren op ondanks de slechte naam die deze samenwerkingsvorm voor hen heeft gehad, het weer op te pakken. Het is volgens hem nodig dat in de sector alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Zonder sterke boerenorganisaties zal het niet lukken, welke inspanningen we ook zullen plegen als overheid", zei de minister. Sewdien zal tijdens de Algemene Politieke Beschouwing op het beleid van de regering, verder ingaan op het beleid van zijn ministerie. De behandeling van de Wet voor het instellen van het Nationaal Voedsel Instituut is verdaagd. Met de komst van dit instituut moet de voedselveiligheid in alle facetten worden gegarandeerd. Volgens de minister moet vooral de lokale productie niet worden onderschat. "Ook producten die van het binnenland zijn, zullen naast onderzoek, begeleiding en advies een belangrijke poot van het instituut zijn", aldus Sewdien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina