Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verhoogde exploratieboringen voor de kust in 2021

Verhoogde exploratieboringen voor de kust in 2021

14/12/2020 16:04 - Ivan Cairo

Verhoogde exploratieboringen voor de kust in 2021

Staatsolie-directeur Rudolf Elias en dc Sherin Bansi-Durga bij de jaknikker die de jarige Staatsolie zondag schonk aan de gemeenschap. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - Volgend jaar zullen veel meer olie-exploratieactiviteiten worden uitgevoerd voor de Surinaamse kust. In blok 58 zullen Apache en Total twee boorschepen hebben en in blok 47 gaat Petronas verder aan de slag.

Vrijdag boekte dit bedrijf succes bij haar eerste proefboring in blok 47 en werd een grote olievoorraad gevonden. Apache voert momenteel een vierde proefboring uit in blok 58. Inmiddels is al tot een diepte van vijf kilometer geboord en de verwachting is dat de resultaten van deze boorput rond eind februari 2021 bekend zullen zijn.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias zegt tegen de Ware Tijd dat het "100 procent zeker is dat de olie in blok 58 in productie genomen wordt. Ik heb daar geen seconde twijfel over." Plannen daarvoor worden nu al gemaakt. "Welke de eerste zal zijn weet ik niet: Makka-Central, Sapakara of Kwaskwasi."

Nu al is besloten dat op meerdere plaatsen tegelijk productieactiviteiten zullen worden uitgevoerd. Die zullen min of meer op dezelfde wijze plaatsvinden zoals in Guyana het geval is waar boorschepen actief zijn. Staatsolie wordt 20 procent aandeelhouder van deze operaties. "We praten mee over de productie, we praten mee over alles."

Staatsolie zal op dezelfde wijze als nu met de onshore-olie die in Saramacca wordt gewonnen de verkoop van haar deel van de offshore-olie ter hand nemen. Guyana heeft heel weinig ervaring met aardolie, waardoor het buurland zaken anders aanpakt. "Wij hebben veertig jaar ervaring en zitten ver voor op het buurland", aldus Elias.

Hij voegt eraan toe dat Suriname betere prijzen zal krijgen en uit de deal met Apache ook veel meer olie dan Guyana van Exxon Mobil krijgt. Suriname heeft wat de productiedelingscontracten met buitenlandse maatschappijen betreft "heel stringente deals gemaakt".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina