Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opvangtehuis voor vrouwen en kinderen na negen jaar weer open

Opvangtehuis voor vrouwen en kinderen na negen jaar weer open

14/12/2020 14:07 - Amanda Palis

Opvangtehuis voor vrouwen en kinderen na negen jaar weer open

Aishel Bradley van Apache (l) en Elfriede Cederboom-Ritfeld (r) onthulden de plaquette van het opvanghuis van Sticris. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Stichting tehuis voor vrouwen in crisissituatie (Sticris) kan na een onderbreking van negen jaar weer vrouwen en kinderen opvangen. De organisatie moest op 12 december 2011 haar werkzaamheden abrupt staken toen het vorige tehuis aan de Kankantriestraat in vlammen opging. Het nieuwe tehuis, dat oogt als een luxe appartementencomplex, heeft dertien kamers waarvan er enkele helemaal zijn ingericht, mochten zich direct vrouwen aanmelden. “Maar het echte werk gaat dus nu voor ons beginnen”, zegt bestuursvoorzitter Haidy Cederboom.

Het project kon worden gerealiseerd door lokale en buitenlandse financiële ondersteuning. Zo gaven voor de inrichting Kirpalani SRD 150.000 en Olibis 110.000 US dollar. Goudbedrijf Iamgold gaf dertigduizend US dollar, waarmee het terrein waarop het afgebrande tehuis stond, schoongemaakt, geëgaliseerd en voor de nieuwbouw gereedgemaakt kon worden. De grootste gift - 450.000 US dollar - kwam van het internationale oliebedrijf Apache en werd grotendeels gebruikt voor de nieuwbouw.

Cederboom uitte bij de ingebruikname van het huis zaterdag, op de dag af negen jaar na de brand, dankbaarheid aan iedereen die de heropening mogelijk heeft gemaakt. "Zonder hen zouden we hier nu niet staan." De campagne voor de nieuwbouw begon bij de leden van vrouwen serviceclub Quota International, waarvan Cederboom voorzitter is. Ze vroeg hen zich ervoor in te zetten dat het mooie werk kon worden hervat. "We hebben pas in 2015 de eerste fondsen binnen gehaald van Iamgold. In december 2019 mochten wij de traditionele eerste steen leggen dankzij de inbreng van Apache International."

De bouw is, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie, binnen een jaar gerealiseerd door consultant Sunecon en aannemer Remas. Cederboom zegt dat het tehuis niet alleen een plek is voor opvang maar ook waar vrouwen en hun kinderen kunnen werken aan een geestelijk gezond bestaan. "We hebben de overheid gevraagd om een directeur, maatschappelijk werkers en ook professionele begeleiding voor de vrouwen en kinderen. We hebben echter nog niets gezien, maar hopen dat het alsnog komt", aldus Cederboom. De overheid heeft personele ondersteuning beloofd.

Aishel Bradley, vertegenwoordiger van Apache International, noemde het "meer dan een eer" om de wederopbouw van Sticris te hebben mogen ondersteunen. "Ons motto is: waar wij leven is waar wij geven. We hadden gehoopt dat een opvangtehuis voor vrouwen niet nodig zou zijn, maar de realiteit wijst anders uit. Er zijn factoren die vrouwen beletten om opvang te zoeken. Wij hopen dat met ondersteuning van de stichting, vrouwen eindelijk de stap kunnen maken voor zichzelf en hun kinderen om weer goed terecht te komen."

Elfriede Cederboom-Ritfeld, oud-voorzitter van de stichting, hoopt dat het werk van Sticris weer een goede impact zal hebben op de samenleving. "Ik kan zonder twijfel zeggen dat in mijn tijd de stichting zeker invloed heeft gehad. Ik kom regelmatig nog vrouwen tegen die wij ooit hebben opgevangen en die het nu goed hebben. Nu zullen de vrouwen veel meer kunnen krijgen van de opvang want het tehuis heeft meer dan wat wij toen hadden."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina