Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname moet uiterlijk maart instemmen met IMF-programma

Suriname moet uiterlijk maart instemmen met IMF-programma

12/12/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Suriname moet uiterlijk maart instemmen met IMF-programma

 

PARAMARIBO - Suriname moet uiterlijk 23 maart 2021 instemmen met een IMF-financieringsprogramma wil het gedaan krijgen dat schuldeisers definitief akkoord gaan met het verschuiven van hun deadlines voor het herschikken van de buitenlandse schuld bij Oppenheimer. Het betalen van de 25,4 miljoen US dollar rente voor de obligatie van 2026, wat aanvankelijk op 26 oktober had moeten geschieden, wordt dan verschoven naar 26 april 2021.

Op tijd instemmen met het IMF-programma zal ook betekenen dat een betaling op 30 december dit jaar, eveneens naar 26 april 2021 wordt verschoven. Het gaat hierbij om de hoofdsom van vijftien miljoen US dollar en een rente van acht miljoen US dollar op de obligatie van 2023. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft begin deze week de regering schriftelijk erop gewezen dat het opstellen van het IMF-plan niet slechts een zaak van haar hoort te zijn. Ze zal geen genoegen nemen met een consultatie 'voor de vorm'. Volgens de VES is het belangrijk dat alle relevante maatschappelijke groepen worden betrokken. Ze stelt dat het gaat om een sociaal-economisch programma dat samenhangend en evenwichtig moet worden geformuleerd.

VES verwijt de regering dat ze tijdens een vergadering in 'snel treinvaart' over het IMF-plan is gegaan. Dit, terwijl op kosten van de gemeenschap, miljarden worden gebruikt om draagvlak te zoeken bij de sociaal-economische partners. De vereniging vindt dat de regering de gemeenschap goed moet voorlichten over de mogelijke alternatieve maatregelen en de sociaal-economische offers die gebracht moeten worden voordat er sprake zal zijn van verbetering van de situatie in het land.

Internationaal ratingbureau Fitch heeft donderdag de lange termijn buitenlandse schuldpositie van Suriname weer gebracht van de Restricted Default-status van een week geleden naar 'C'. Dit geldt voor de Oppenheimer-lening met een looptijd tot 2026. Suriname is met zijn schuldeisers voor twee Oppenheimer-leningen van totaal 675 miljoen US dollar een 'standstill' overeengekomen, staat in een verklaring van Fitch. Echter, de kredietwaakhond heeft voor wat betreft de lening die loopt tot 2023 de kredietwaardigheid verlaagd van 'C' naar 'D'. In dit geval vindt Fitch dat het herstructureren van de lening een bevestiging is van de noodlijdende schuldpositie van Suriname.

De kredietwaakhond merkt op dat dit de tweede schuldherschikking van Suriname dit jaar is. Het land heeft voor beide leningen afgesproken dat de betaling van totaal 48,5 miljoen US dollar wordt verschoven naar 31 maart 2021. Aanvankelijk moest dit bedrag tussen oktober en december van dit jaar worden betaald. Fitch noemt de 'C'-rating een weerspiegeling van de onderhandelingen die Suriname voert over herstructurering van zijn schuld en dat dit niet anders omschreven kan worden dan als een op wanbetaling lijkend proces. Naar verwachting zal dit uiteindelijk leiden tot traditioneel betalingsverzuim. Suriname zal volgens de waakhond geteisterd blijven worden door zijn uitdagingen voor aflossing van de buitenlandse schuld. Die uitdagingen hebben alles te maken met de hoge staatsschuld, waarvan Fitch verwacht dat die aan het eind van dit jaar 137 procent van het bruto binnenlands product zal bedragen, als er geen overeenkomst met crediteuren wordt bereikt. Daarnaast noemt Fitch als reden voor haar verwachtingen ook nog het structurele begrotingstekort, de moeilijke financieringsomstandigheden en een acuut tekort aan vreemde valuta.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina