Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OW ten strijde tegen ‘verkiezingsambtenaren’

OW ten strijde tegen ‘verkiezingsambtenaren’

12/12/2020 05:52 - Merredith Bruce

Directeur Ellen Dest van Openbaar Groen (m) kijkt toe terwijl één van de ambtenaren zijn arbeidsovereenkomst tekent. Links minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken.

Directeur Ellen Dest van Openbaar Groen (m) kijkt toe terwijl één van de ambtenaren zijn arbeidsovereenkomst tekent. Links minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken.  

PARAMARIBO - Het ministerie van Openbare Werken (OW) bereidt gerechtelijke stappen voor in verband met de wijze waarop personen kort vóór de verkiezingen in dienst zijn genomen door de vorige regering. Er worden hiertoe dossiers voorbereid om in januari in te dienen bij de procureur-generaal (pg). “Er zijn mensen die veel meer weten dan ik over wat er gebeurd is vóór 25 mei, maar die gaan bij de rechter hun verhaal moeten vertellen want dit is een criminele actie en buiten het ministerie om gebeurd, dus het is strafbaar”, zei OW-minister Riad Nurmohamed.

Hij sprak vrijdag bij de overhandiging van contracten en beschikkingen aan de groep die kort vóór de verkiezingen in dienst is genomen, maar wiens stukken nog niet in orde waren. Het gaat om 1.500 personen, maar vanwege de beperkte ruimte werd vrijdag een klein deel ontvangen in de vergaderzaal van het ministerie. Er zijn meer beschikkingen die nog verwerkt moeten worden.

De minister heeft zich afkeurend uitgelaten over de wijze waarop de mensen in dienst zijn genomen. Hij stelt dat er conform de Anticorruptiewet "persoonlijke politieke macht" is gebruikt wat afgestraft moet worden. Hij wees de mensen erop dat zij in feite ook medeschuldig zijn aan deze volgens hem criminele daad. "Missives moeten niet op het kabinet uitgedeeld worden, maar hier op het ministerie. Personeelszaken bepaalt waar je moet werken en niet een minister of president." De bewindsman hield de mensen voor dat zij voor de gek gehouden zijn door politici. "Ze hebben u laten werken en zijn met Ford Rangers en Prado's naar huis vertrokken." Ten aanzien hiervan zal het ministerie een ander onderzoek laten instellen door de pg.

Doordat de stukken van de groep niet in orde waren, heeft zij ook geen salaris gekregen over de afgelopen maanden. Nurmohamed heeft haar echter ervan verzekerd dat iedereen uitbetaald en ingezet zal worden. Het ministerie streeft ernaar om een deel alvast vóór Kerst uit te betalen. De bewindsman zegt dat er hiervoor is opgeofferd, want er is geen geld voor gereserveerd op de begroting. Het ministerie heeft projecten noodgedwongen stopgezet om geld te kunnen overhouden voor de uitbetaling van ambtenaren. Nurmohamed heeft de mensen erop gewezen dat iedereen ingezet zal worden. Wie niet geaccommodeerd kan worden op het ministerie, wordt afgestoten naar bedrijven waarmee er, voorafgaand aan de overhandiging van de beschikkingen, een PPP-overeenkomst is getekend. Deze constructie zal algemeen toegepast worden op overtollig personeel. De minister zei dat alle beschikkingen vanaf november 2019 onder het vergrootglas geplaatst zullen worden.

Anoeska Pinas, vertegenwoordiger van personeel van Openbaar Groen in Meerzorg, is blij dat zij nu weer mogen werken. "Het was echt een drama, want we moesten steeds naar Personeelszaken en weer terug." Ze maakte meteen gebruik van de gelegenheid om de minister te vragen naar gereedschappen om te kunnen werken. "Soms moeten we zelf onze eigen gereedschappen van huis uit meenemen. Het is echt hinderlijk werken zo." De minister heeft de groep gevraagd om bij de volgende verkiezingen niet zomaar bij een politicus te gaan voor werk, maar conform de procedure in dienst te treden. Het ministerie zal dit ook strak hanteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina