Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Men doet alsof iedereen van de NDP een dief is'

'Men doet alsof iedereen van de NDP een dief is'

11/12/2020 00:00 - Jason Pinas

Ashwin Adhin arriveert te Ocer nadat hij op 20 november was vrijgelaten.

Ashwin Adhin arriveert te Ocer nadat hij op 20 november was vrijgelaten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om ex-vicepresident Ashwin Adhin in staat van beschuldiging te stellen is donderdag goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA). Met 31 stemmen voor en vijftien tegen is de weg nu vrijgemaakt om het vervolgingsproces tegen de NDP-parlementariër voort te zetten.

Adhin wordt beschuldigd van onder meer vernieling en valsheid in geschriften. Deze zaken zou hij hebben gepleegd kort nadat de verkiezingsuitslag van 25 mei bekend was geworden. Volgens een voorlopig onderzoek heeft de ex-vicepresident medewerkers van zijn kabinet toen opdracht gegeven om met name camera's kapot te slaan. Een deel van de spullen was verduisterd. In deze zaak zijn Amien D. en Vijendra R., twee medewerkers van het kabinet van de vicepresident, nog steeds in voorarrest.

Adhin ontkent met klem zich schuldig te hebben gemaakt aan deze feiten. Maar de ex-vicepresident was wel bereid de zaak buiten proces af te handelen en te betalen voor zaken die eventueel zijn vernield. Echter, de coalitie dacht daar anders over. Zij vindt namelijk dat het OM de ruimte moet krijgen om ongehinderd het onderzoek voort te zetten en Adhin zijn onschuld bij de rechter moet bewijzen. "Als meneer Adhin onschuldig is, dan zal het recht moeten zegevieren. Wij gaan niet op de stoel zitten van de rechterlijke macht. We kunnen alleen toegang geven aan het Openbaar Ministerie zodat het recht zijn beloop kan hebben", benadrukte NPS-assembleelid Ivanildo Plein tegenover de Ware Tijd.

Hij maakte deel uit van de parlementaire commissie die de ex-vp heeft gehoord voordat de zaak donderdag tijdens de openbare vergadering werd behandeld. Plein onderstreept dat tijdens de gesprekken Adhin "niet genoegzaam" heeft kunnen overtuigen waarom het verzoek van het OM niet moest worden toegewezen. "Het is nimmer de bedoeling om de ex-vicepresident uit te schakelen", aldus Plein. Ronny Asabina van de BEP-fractie heeft de zaal vóór de stemming verlaten, omdat volgens hem de wet In staat van beschuldiging stelling van politieke ambtsdragers of gewezen politieke ambtsdragers niet deugt in haar huidige vorm. "Als we bij voorbaat wisten dat we die vordering zouden toewijzen, waarom hebben we dan zoveel tijd, energie en geld gebruikt om die case te behandelen. De wet is rijp voor de prullenbak", merkte Asabina op.

Plein vindt ook dat de wet dringend aan herziening toe is, omdat sommige zaken in de afgelopen jaren zijn veranderd. Echter, hij ziet niet graag dat de wet helemaal van de tafel wordt geveegd. Volgens hem moeten sommige zaken wel worden aangepast naar de huidige omstandigheden. De toewijzing van de vordering van het OM is volgens Adhin zelf een "emotioneel besluit". "DNA heeft zich, alhoewel bevoegd, maar niet bekwaam getoond", concludeerde hij. De ex-vp meent dat zijn in staat van beschuldiging stelling geen enkel nationaal belang dient. Op politiek bestuurlijk vlak vindt hij deze stap ook niet in de haak. "Er kunnen twee redenen hiervoor zijn. Of er is onwil of er is een tekort aan competentie. Ik denk niet dat men totaal incompetent is dus het is logisch dat er onwil is."

Adhin vermoedt dat de coalitie een blok tegen hem heeft gevormd. "Ik heb mijn verhaal gehouden maar DNA heeft niet willen toetsen. Deze wet is nu een soort doorgeefluik geworden in feite want het heeft geen enkel nut." Hij verwacht wel dat de rechter in zijn voordeel zal beslissen. NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar is net als zijn overige partijgenoten ervan overtuigd dat dit proces een "politieke aanval" is op de NDP en de ex-vicepresident. Dit is volgens hem slechts bedoeld om de sleutelfiguren van de paarse partij uit te schakelen. Ook hij vindt dat de zaak buiten proces kon worden afgehandeld. Bovendien, zegt hij, "Adhin had daarover al overeenstemming bereikt met vicepresident Ronnie Brunswijk. Moeten we zo met elkaar omgaan? Gaat u maar na hoeveel cases we hadden toen we kwamen in 2010. Voor de vrede in het land hebben we toen gezegd zand erover. Nu wordt er een bepaalde sfeer gecreëerd. Men doet alsof iedereen van de NDP een dief is zonder enig bewijs." Net als Adhin waarschuwt Parmessar ervoor dat dit voor spanningen kan zorgen in de samenleving.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina