Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Klein deel Cubanen terug naar Paramaribo

Klein deel Cubanen terug naar Paramaribo

11/12/2020 10:01 - Arjen Stikvoort

Klein deel Cubanen terug naar Paramaribo

 

PARAMARIBO - Zeventien Cubanen zijn uit het tentenkamp te South Drain in district Nickerie vertrokken naar Paramaribo. Dit gebeurde onder toezicht van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en onder politiebegeleiding. De Cubanen zijn naar de stad vervoerd in een bus naar plekken die zij zelf hebben aangegeven, vertelt districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan van Nickerie aan de Ware Tijd.

Maar nog steeds is het aantal dat er bivakkeert in de hoop een oversteek naar Guyana te maken aanzienlijk. Het zou gaan om ruim vierhonderd mannen, vrouwen en kinderen. Aanvankelijk zou de veerdienst uitgevoerd door Canawaima Management Company zaterdag worden hervat, maar de Guyanese autoriteiten hebben daarvan afgezien vanwege de Cubanen.

Het slechte nieuws dat de overtocht niet is verzekerd, is gelaten opgevat door de buitenlanders. "Ze moeten terug naar de stad. Er is geen andere optie", vindt Gobardhan. Volgens de dc wordt er nog op regeringsniveau overleg gevoerd hoe verder. De situatie in het tentenkamp is rustig, laat ze weten aan de Ware Tijd. Het Rode Kruis is langs geweest.

Er wordt dagelijks gezorgd voor genoeg voeding, schoon drinkwater en toiletten. "Samen met het NCCR en de gewapende machten houden wij toezicht op het humanitaire gedeelte opdat de orde en veiligheid gegarandeerd blijven. De registratie wordt in de gaten gehouden door de politie en het NCCR." De districtscommissaris betreurt het 'fake' nieuws dat soms naar buiten komt. "Wij zijn elke dag betrokken met de groep Cubanen. We weten dus heel goed wat er speelt."

Om een (live) verslag te doen van de situatie ter plekke, wordt de pers uit het kamp geweerd. De dc verwijst de vraag of de media wordt toegelaten naar het NCCR. Gobardhan legt uit dat die instantie het aanspreekpunt is voor de Cubanen. "Al hun grieven en noden kunnen zij daar kenbaar maken. En dat doen zij, want een aantal spreekt Engels en Sranangtongo", aldus de dc.

Of het vertrek van de zeventien Cubanen een eerste aanzet is tot de rest, durft Gobardhan niet te zeggen. "Laten we afwachten wat op regeringsniveau de beste voorzieningen voor hen zijn." Anna Ferrier van Sunoticia, die in contact staat met de Cubanen te South Drain en hen helpt om de vertaalslag te maken in de berichtgeving, bevestigt dat er een groep is vertrokken. "Wel hoor je verschillende geluiden over de aantallen."

Elio, de groepsleider, vertelt dat hij en zijn landgenoten blij en dankbaar zijn met de hulp die zij krijgen van het NCCR. Hij weerspreekt de berichten dat er door de Cubanen koeien en in winkels gestolen zou worden. "Er kan hier niemand zomaar van het terrein af en dat zouden we niet doen."

Ferrier laat weten dat niemand verplicht is te blijven in het tentenkamp. "Iedereen mag weg als ze daar zelf voor kiezen. De communicatie naar de mensen toe moet heel zorgvuldig gebracht worden. Er zijn er nog mensen, die toch onverhoopt wachten op een overtocht." Verder naar waarheid van Elio, tekent Ferrier op dat er geen zieke mensen zijn en dat de situatie heel rustig en netjes verloopt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina