Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Illegale Cubanen worden mogelijk uitgezet

Illegale Cubanen worden mogelijk uitgezet

10/12/2020 18:30 - Ivan Cairo

Bibis-minister Albert Ramdin.

Bibis-minister Albert Ramdin. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Indien de Cubanen die momenteel illegaal in Suriname verblijven zich niet aan de regels of maatregelen van de overheid houden, zullen ze uit het land worden gezet. Momenteel geeft de overheid in samenwerking met internationale organisaties zoals het Rode Kruis en de Internationale Organsatie voor Migratie humanitaire steun aan de ruim vierhonderd Cubanen die te South Drain bivakkeren met als doel door te reizen naar Guyana. Echter, het westerbuurland houdt de grens gesloten voor hen. Intussen zou een deel van de mensen te kennen hebben gegeven terug te willen keren naar Paramaribo.

Ongeveer tweehonderd personen die weg willen, verblijven illegaal in Suriname. "We weten nu welke mensen het zijn, in termen van hun status. Ik vrees dat het noodzakelijk zal zijn een aantal uit te zetten indien ze zich niet houden aan regelgeving", zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) tegen de Ware Tijd. Hij legt uit dat gebleken is dat ze vrijwel allemaal met de zogenaamde shoppingtrips uit Cuba legaal naar Suriname zijn gekomen maar niet meer zijn weggegaan. Een ministeriële commissie monitoort de kwestie van de Cubanen en ziet erop toe dat deze zaak adequaat wordt begeleid.

Te South Drain voorziet de Surinaamse overheid de mensen van voeding, water, medische zorg en sanitatie. Ramdin betreurt dat berichten in de internationale pers zijn verschenen als zouden de Cubanen een slechte behandeling krijgen van de overheid. "Dat is absoluut niet waar. We zijn juist met heel veel tact met ze omgegaan."

De groep mag zijn plannen hebben "maar ze zullen niet naar Guyana kunnen gaan", zegt de bewindsman. De Guyanese regering heeft Paramaribo te kennen gegeven dat de grens is gesloten en bovendien zullen personen die Guyana willen binnenkomen moeten voldoen aan alle wettelijke vereisten. Bij de overheid zijn er indicaties dat de Cubaanse migranten onderdeel zijn van zogenoemde karavaans die "om de zoveel tijd" op touw gezet worden waarbij grote groepen migranten uit Laijns-Amerika in georganiseerd verband naar de Verenigde Staten (VS) willen vertrekken.

Ramdin zegt begrip te hebben voor de neiging van mensen om te migreren naar plaatsen waar ze denken het beter te kunnen hebben, maar dan moet het wel volgens de regels gebeuren. Onder de ruim vierhonderd personen bevinden zich 71 mensen aan wie door Suriname asiel was verleend of ze hebben een vluchtelingenstatus. Aan deze groep is inmiddels meegedeeld dat zodra ze Suriname verlaten zij de status van vluchteling, die hen internationale rechtsbescherming biedt, zullen verliezen.

Inmiddels heeft het VN-vluchtelingenkantoor UNHCR de regering gevraagd wat ze aan materiële behoefte heeft om deze zaak zo goed mogelijk aan te pakken. De bedoeling was dat de regering gisteren een lijst van benodigde goederen naar het VN-orgaan zou opsturen. Financieel draait Suriname zelf op voor de kosten die gepaard gaat met de humanitaire missie. De minister zegt dat de regering er alles aan doet om te voorkomen dat de Cubanen in Suriname vanwege de huidige situatie schuin worden aangekeken of slecht worden bejegend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina