Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Man Mit' Man wil hulplijn voor mannen in mentale nood

Man Mit' Man wil hulplijn voor mannen in mentale nood

08/12/2020 22:11 - Gilliamo Orban

PARAMARIBO - De stichting Man Mit’ Man werkt aan het opzetten van een hulplijn voor mannen met mentale problemen, die kunnen leiden tot criminaliteit, seksuele losbandigheid en agressie. Er is hiervoor een projectvoorstel ingediend bij, de in Trinidad en Tobago gevestigde, Australian Aid voor het Caribisch gebied. “We gaan mannen toerusten in hun emotionele en mentale ontwikkeling”, zegt Reginald Cairo, directeur van Man Mit’ Man, tegen de Ware Tijd.

Er zullen in dit verband personen getraind worden in luistervaardigheden, vragen stellen, observeren en nazorg. Ook zullen mannen zowel als man en vader versterkt worden in hun karakterontwikkeling. Cairo wijst erop dat volgens cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) er jaarlijks tussen de 35-40 procent van de huwelijken stranden. Daarnaast tonen politiecijfers aan dat mannen zich vaker aan geweld schuldig maken. "De daders hebben vaak een lage opleiding en komen uit gezinnen, waarbij de vader ontbreekt", zegt de stichtingsdirecteur. Verder is gebleken dat mannen vaker zelfmoord plegen dan vrouwen.

Man Mit' Man heeft in oktober een onlinesessie over boosheid - een emotie die zich ontwikkelt uit teleurstelling, uitgestelde verwachting of zich gekwetst voelen - gehouden, waaraan 23 mannen hebben deelgenomen. Cairo legt uit dat boosheid veel invloed heeft op het gedrag, handelingen en ook op het functioneren van de mens. "Langdurige of herhaalde boosheid kan haat, depressie, angst of eenzaamheid tot gevolg hebben. Ook de gezondheid lijdt er onder", zegt de directeur. Daarnaast kan boosheid in extreme uitingen leiden tot materiële schade en of menselijk leed. Zo zijn de afgelopen tijd vrouwen het slachtoffer geworden van geweld door mannen.

Cairo: "De kunst is om boosheid als emotie te erkennen, de triggers aan te wijzen en bewust proberen de boosheid te laten wegebben. Wees de baas over je emotie en ga eerlijk op zoek naar de triggers en betrek de directe omgeving zoals echtgenote, vriendin, kinderen, gezin, deskundigen bij de oplossing." Harvey Li Foe Sjoe, jarenlang zweminstructeur, wees de mannen tijdens de sessie erop dat een manier om de emotionele gezondheid op peil te helpen houden, is om regelmatig te bewegen of te sporten. Hij heeft de mannen aangespoord om te gaan (leren) zwemmen. "Het is goed voor het lichaam, omdat alle spiergroepen in beweging zijn. Als je als vader kunt zwemmen, kun je actief deelnemen aan watersport met het gezin of met de kleinkinderen", aldus Li FoeSjoe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina