Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Meer leren over Surinaamse natuur en cultuur

Meer leren over Surinaamse natuur en cultuur

05/12/2020 22:55 - Arjen Stikvoort

Leerlingen van St.ignaliusschool openen het project 'Het Groot Surinaams Natuurspel' van Amazon Conservation Team. Spelender wijs kunnen ze leren over de natuur en cultuur van Suriname.

Leerlingen van St.ignaliusschool openen het project 'Het Groot Surinaams Natuurspel' van Amazon Conservation Team. Spelender wijs kunnen ze leren over de natuur en cultuur van Suriname. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - Spelenderwijs (meer) leren over de natuur, cultuur en biodiversiteit van Suriname en kennis en ervaring delen. Dat kan met het ‘Groot Surinaams Natuurspel’ dat het Amazon Conservation Team Suriname (ACT) vrijdag online heeft gezet in samenwerking met de dierentuin. Leerlingen van de St. Ignatiusschool (GLO) mochten het als eerste proberen in de dierentuin waar een speciale ruimte is ingericht. Met enkele toetsbewegingen op het touchscreen beeldscherm kwam op een speelse en educatieve manier de natuur binnen handbereik.

ACT-directeur Minu Parahoe legt uit dat informatie over en ervaringen met de natuur met zowel kinderen als volwassenen wordt gedeeld en de mogelijkheid biedt te leren natuur en cultuur te waarderen. "Daarnaast willen we de interesse aanwakkeren om er al heel vroeg iets mee te gaan doen." Daarbij kan worden gedacht aan een studierichting in de natuur, werken in de natuur- of cultuursector of het gedrag beïnvloeden. Parahoe: "In een latere fase zullen we de cultuur dichter bij de kinderen brengen. We werken vanuit de mens. Cultuur en natuur moet je niet los van elkaar zien." De tribale volkeren zijn één met de natuur: in hun belevingswereld zijn dieren, planten, medicijnen, bouwstoffen belangrijke onderdelen, zegt de directeur.

Zijn collega van de Paramaribo Zoo, John Altenberg, noemt het project vooral voor jongeren interessant. "De zoo is een stukje natuur. We koesteren de bewoners van onze bossen hier heel erg goed." In zijn optiek is de dierentuin een bron van inspiratie en mensen kunnen er leren over wilde dieren." Altenberg benadrukt dat het steeds beter gaat met de bewustwording over de natuur en de wilde dieren, maar dat er af en toe toch nog moet worden gewaarschuwd. "We moeten continu bezig blijven en werken aan ons bewustzijn voor de natuur, wilde dieren en het milieu. Het 'Groot Surinaams Natuurspel' kan daar een mooie bijdrage aan leveren."

Juf Shirley Ngadino van de vijfde klas is positief. " De ontwikkeling gaat steeds beter. Kinderen weten door onderwijs al over de natuur, maar dit is iets extra. Vierde klasser Edwaino Mando: "Ik vind het heel leuk en leer er veel van. Nu ga ik een tijger digitaal inkleuren en straks een aboma en een varken." Ook zijn schoolgenoot Ravish Ramnath van de zesde klas verwacht veel te leren. "Ik ga niet vaak naar het binnenland. Ik wil weten wat er allemaal in de natuur is en welke dieren er rondlopen. Ik weet natuurlijk wel dat daar marrons zijn. Misschien kan ik wat bijleren." Devika Boedhoe is enthousiast. "Ik ga vaker naar de Zoo komen om hier te spelen op de spelcomputers. Thuis game ik ook al veel en leer over water en bodems. Ik zal dit spel ook uitproberen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen