Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Wiren is de eerste van velen'

'Wiren is de eerste van velen'

04/12/2020 10:01 - Amanda Palis

Wiren Meghoe (l) tijdens een presentatie over 'Wiren', de film geïnspireerd op zijn leven.

Wiren Meghoe (l) tijdens een presentatie over 'Wiren', de film geïnspireerd op zijn leven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Wiren is de eerste van velen”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias over Wiren Meghoe, de twintigjarige gehoorgestoorde die dinsdag als junior ICT Technician in dienst is getreden bij het bedrijf. “Zijn collega’s hebben alles binnen hun mogelijkheden gedaan om met hem te kunnen samenwerken en houden zeker rekening met zijn beperking”, vertelt Elias.

Meghoe verwierf bekendheid door de naar hem genoemde speelfilm/documentaire 'Wiren', die in 2018 werd uitgebracht en vorig jaar ook op het jaarlijkse filmfestival in Utrecht goed scoorde. Het verhaal geeft weer tegen welke problemen mensen met een beperking, in dit geval doven aanlopen, maar wat toch bereikt kan worden met doorzetten. Meghoe vertrok na het behalen van zijn diploma van de Kennedyschool naar Nederland waar hij stage heeft gelopen en ICT-kennis en ervaring heeft opgedaan. Elias: "Hij is ons inderdaad opgevallen en bij Staatsolie willen wij zeker positief discrimineren door mensen met een beperking voorkeur te geven." De directeur geeft toe dat Staatsolie nog achterliep bij het vergroten van kansen en in dienst nemen van mensen met een beperking. "We hebben ge-keken hoe wij dit kunnen veranderen en zijn een jaar lang bezig geweest hoe wij hieraan aandacht kunnen schenken." Acteur Idi Lemmers, die de volwassen Wiren speelde in de film, vindt het geweldig dat Meghoe in dienst is getreden bij Staatsolie. "Hij is intelligent en leergierig dus ik denk dat hij de job zeker aankan." Lemmers zegt dat Meghoe al een poos bezig is met computers en voor de film de ondertiteling heeft ingevoerd. "Sander Coumou, editor en co-schrijver hoefde het proces maar één keer uit te leggen en hij had het al door. Meestal moet het ondertitelen toch een paar keer uitgelegd worden. Maar Wiren had zelfs zijn eigen werkwijze ontwikkeld om te ondertitelen." Aroenkoemar Meghoe, vader van Wiren, noemt de indiensttreding bij Staatsolie "een trots moment voor het gezin". "Hij was echt blij. Stel je nou voor: een kind met een beperking dat werkt bij een nationaal bedrijf. Het is toch geweldig!" straalt vader Meghoe. Hij vindt het bijzonder dat Staatsolie mensen met een beperking de kans biedt om zich verder te ontwikkelen. "Wiren voelde zich goed en was blij om te zien dat hij werd verwelkomd in zijn eigen gebarentaal door zijn collega's", zegt zijn vader. Meghoe senior is ervan overtuigd dat zijn zoon veel zal leren bij Staatsolie. "Hij vraagt ook om mee te gaan in de groei met zijn collega's en dat ze hem, als hij iets niet begrijpt, de ruimte geven om dit te leren." Er moet voor mensen met een beperking nog heel veel gebeuren. Elias hoopt met Meghoe een eerste stap te hebben gezet om Staatsolie tot een weerspiegeling te maken van de Surinaamse samenleving. "Mensen met een beperking zijn net als Staatsolie onderdeel van de samenleving en wij streven er naar om hen zo goed mogelijk vertegenwoordigd te hebben binnen het bedrijf", aldus de directeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina