Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Situatie 'vluchtelingen' neigt naar uitzichtloosheid

Situatie 'vluchtelingen' neigt naar uitzichtloosheid

04/12/2020 08:08 - Arjen Stikvoort

De situatie van de Latino's te South Drain dreight uit de hand te lopen.

De situatie van de Latino's te South Drain dreight uit de hand te lopen. Foto: Ricky Ristie  

PARAMARIBO - Zaken verlopen duidelijk anders dan de voornamelijk Cubaanse ‘vluchtelingen’ - er zijn ook enkele Dominicanen bij - die in Nickerie gestrand zijn op weg naar Guyana hadden verwacht. De mensen hadden gehoopt als groep gemakkelijk de oversteek te kunnen doen, maar verblijven nu noodgedwongen in een soort tentenkamp bij South Drain.

Hun situatie heeft de hoogste prioriteit van de regering zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking donderdag op een persconferentie. Hij wijst op de noodzaak dat zaken in goede banen worden geleid. "Er moet gecontroleerd worden opgetreden. Suriname staat voor bescherming van mensenrechten. We moeten erop toezien dat de humanitaire behoeften van deze groep worden bevredigd."

De Cubaanse artsen die in Nickerie gestationeerd zijn, zullen in voorkomende gevallen medische hulp bieden. Het aanvankelijk opgegeven aantal lag op ongeveer vijfhonderd mensen, maar dat is naar beneden bijgesteld tot driehonderd tot vierhonderd van wie ongeveer de helft een illegale status heeft, zegt Ramdin. De registratie die donderdag aan de gang was zou nu moeten zijn afgerond. President Chandrikapersad Santokhi wordt regelmatig bijgepraat over de ontwikkelingen. 

Volgens Jorguito, die namens de groep het woord voert, is er geen plan B als de oversteek naar Guyana niet kan worden gedaan. "We blijven hier, koste wat het kost. Dat weet iedereen!" zegt hij ferm. De laatste informatie die de Ware Tijd inwon, was dat de gestrande mensen weigeren eten en drinken aan te nemen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat enkele van hen overwegen om in hongerstaking te gaan.

De Cubanen dachten dat het zou gaan om slechts één tot twee overnachtingen. Maar nu blijkt dat de oversteek naar het buurland nog langer op zich laat wachten, slaat de rust over in angst en paniek. Dit valt te begrijpen, zegt districtscommissaris Senrita Gobardhan. "Dat ga je krijgen als je al twee dagen daar bent. Ze hebben ervoor gekozen om daar te blijven en willen niet weg." Overigens, het is niet te achterhalen wie achter de organisatie zit. Eerder zei de dc dat er sprake is van een georganiseerde en geregisseerde actie.

Het kamp te South Drain waar tientallen tentjes staan opgesteld en honderden mensen bivakkeren, wordt naar zeggen bewaakt door politieagenten, vertelt Anna Ferrier van Su Noticia, een organisatie voor steun aan Spaanssprekende personen. Zij schetst op basis van informatie van betrokkenen zelf een totaal ander beeld dan de dc. "Kinderen huilen elke avond en er is een groot tekort aan eten en drinken. De toiletten van de aldaar gestationeerde militairen waar de Cubanen eerst nog gebruik van konden maken, zijn nu ook niet meer toegankelijk. Daarnaast is er géén elektriciteit en stromend water, meent Ferrier.

Maideleine wil alleen met haar voornaam in de Ware Tijd. "Ze hebben de twee huizen waarvoor we toestemming hadden om water te drinken en de wc te gebruiken dicht gedaan. Het gaat niet goed hier. Gisteravond (woensdagavond, ... red.) heeft niemand gegeten en de kinderen huilden. Pas na drie uur 's nachts konden we gaan slapen." Gobardhan zegt dat ze mobiele toiletten heeft laten plaatsen. De mensen hebben genoeg te eten. Ze hadden zelf voedsel uit Paramaribo meegenomen voor twee dagen en krijgen intussen van lokale ondernemers eten en drinken en ook koken sommige van de Cubanen zelf hun potje.

Over het aantal 'vluchtelingen' tast Ferrier in het duister. "Eerst zou het om ruim achthonderd mensen gaan, onder wie zeventien kinderen en mensen boven de zestig jaar. Maar er zijn er die hebben afgehaakt." In video-opnamen die de Cubanen hebben geplaatst op Facebook is te zien dat de politie de mensen met paspoort één voor één laat registreren. "Het gaat niet goed. Wij zijn bang. Op dit moment zijn militairen gearriveerd", zei Jorguito donderdagochtend tegen elf uur tegen de Ware Tijd. "Het schaarse brood dat er is, wordt aan de kinderen gegeven. Wij hadden er niet op gerekend dat we zo lang hier zouden blijven. Ons proviand raakt op."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina