Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autoriteiten treffen voorbereidingen Covid-19-vaccinatiecampagne

Autoriteiten treffen voorbereidingen Covid-19-vaccinatiecampagne

04/12/2020 05:54 - Ivan Cairo

Autoriteiten treffen voorbereidingen Covid-19-vaccinatiecampagne

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In aanloop naar het beschikbaar komen van vaccins tegen Covid-19 treft het ministerie van Volksgezondheid nu al voorbereiding voor een uit te voeren inentingsprogramma. Begonnen wordt met een voor- lichtingscampagne, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid donderdag tijdens een persconferentie van de regering.

Vooralsnog ziet de bewindsman geen onoverkomelijke problemen wat betreft opslag van het vaccin, zodra dat beschikbaar is. Producent Pfizer zegt dat haar vaccin onder condities van -70 graden Celsius moet worden getransporteerd. Dat van Moderna onder een lagere temperatuur: tussen -2 en -20 graden Celsius.

De producenten hebben voor eventuele logistieke problemen voorlopige oplossingen bedacht. Zo zouden, aldus Ramadhin, thermische tassen kunnen worden gebruikt voor transport en opslag. In zo een tas kunnen vijfduizend doses voor zeker twee weken op de vereiste temperatuur worden gehouden. "Er is wel een prijskaartje aan verbonden, maar het is in elk geval goedkoper dan dat je speciale koel- en transportfaciliteiten nodig hebt." De leverancier zal, aldus de bewindsman, de vaccins in de thermal suitcases leveren.

Met betrekking tot de vaccinatiecampagne zijn intussen richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontvangen. Zo zal Suriname zijn wetgeving op dit stuk tegen het licht moeten houden en indien nodig aanpassen. Zoals de kaarten er nu liggen kan niemand verplicht worden zich te laten vaccineren. Daarom is de voorlichtingscampagne enorm belangrijk. Mensen zullen langs die weg ervan doordrongen worden dat inenting bescherming zal bieden tegen Covid-19-besmetting. "Dat is de strategie. We kijken wel naar onze wetgeving met betrekking tot inenting, maar we hebben een vrij duidelijk beleid. We zijn niet nu bezig met vaccins", zei Ramadhin.

Hij wees op de talrijke vaccinatiecampagnes die in het verleden met succes zijn uitgevoerd. Als voorbeeld noemde hij ook het lopende immunisatieprogramma van kinderen en andere vaccinatieprogramma's. Suriname heeft op dit stuk voldoende deskundigen in huis. In het land zal de immunisatie ook volgens de richtlijnen van de WHO worden uitgevoerd. Zo zullen eerst de grootste risicogroepen, met name gezondheidswerkers en de al bekende kwetsbare groepen in aanmerking komen voor het vaccin.

De Covid-19-situatie in Suriname is volgens de bewindsman "goed onder controle". Er is op dit moment een positiviteitscijfer van tussen de 1 en 4 procent aan geteste personen. Suriname wordt volgens de internationale gezondheidsreglementen van de Wereldgezondheidsorganisatie geclassificeerd als een land met "sporadische gevallen of cluster cases". Mede vanwege het "gunstig" uitvallen van de code besloot de regering het luchtruim "partieel open te stellen met strenge voorwaarden", aldus Ramadhin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina