Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Samenleving moet zich inspannen voor mensen met beperking

Samenleving moet zich inspannen voor mensen met beperking

03/12/2020 08:08 - Arjen Stikvoort

Samenleving moet zich inspannen voor mensen met beperking

 

PARAMARIBO - 3 December is de Internationale Dag van mensen met een beperking. De Verenigde Naties heeft dit jaar als thema gekozen Building Back Better: naar een beperking inclusieve, toegankelijke en duurzame post Covid-19-wereld. Wereldwijd hebben ruim één miljard mensen, 15 procent van de totale bevolking, een beperking.

Als het om voorzieningen voor deze groep gaat, loopt Suriname straatlengtes achter. Bryan Lalay, directeur van stichting Betheljada, die kinderen en jongvolwassenen met een ernstige meervoudige beperking opvangt, zegt dat de samenleving zich moet inspannen voor deze doelgroep en de haar toekomende voorzieningen. "Als we bijvoorbeeld naar de Palmentuin willen met de groep, is dat heel moeilijk, omdat een groot gedeelte van de weg heel slecht is voor rolstoelen."

Maar ook het betreden van winkels en kantoren is voor mensen met een beperking haast onmogelijk, stelt Lalay. Hij neemt de slechtzienden als voorbeeld. "Als zij in een winkel niet goed worden begeleid, kunnen zij bijna niet meer naar buiten komen." Lalay pleit ervoor dat al bij het ontwerpen van een bouwproject rekening wordt gehouden met voorzieningen voor mensen met een (lichamelijke) beperking.

De directeur maakt er donderdag uit eigen middelen met zijn woongroepen ondanks de Covid-19-situatie een bijzondere dag van. "We gaan leuke thema-activiteiten ondernemen, zoals muziek, zang en voorlezen. Daar houden ze van." Ook bij stichting Heilpedagogisch Centrum Matoekoe gaat de internationale dag van mensen met een beperking niet ongemerkt voorbij. Leidinggevende Urwin Holband is blij met deze bijzondere dag. "We zetten de kinderen vandaag in het zonnetje. We gaan leuke dingen doen, praten met ze over wat deze dag precies inhoudt en ze krijgen elk een cadeautje mee naar huis."

Holband vindt het jammer dat nog veel mensen in Suriname neerkijken op mensen met een beperking. "Het zijn immers niet alleen mensen met geboren afwijkingen die onder deze doelgroep vallen. Gaandeweg kan iedereen een beperking krijgen door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een beroerte of diabetes." Hij is blij dat er mensen zijn die de kinderen van de doelgroep een warm hart toedragen en tehuizen financieel steunen.

Ook de directrice van Stichting Huize TylTyl Rita Kruiner-Gambier plaatst 'haar' kinderen vandaag voor het voetlicht. "We verzorgen een verrassingsuitje", onthult ze. Het bewustzijn dat ook mensen met een beperking erbij horen kan onder meer tot uiting worden gebracht door scholing en werkgelegenheid voor mensen die tot de doelgroep behoren.

Ook meent Kruiner-Gambier dat de mindset van mensen die pretenderen geen beperking te hebben naar de mensen met een beperking moet veranderen. "Want eigenlijk heeft iedereen een soort van beperking. Niemand is perfect. Mensen met een beperking kunnen zich goed aanpassen aan zij die pretenderen geen beperking te hebben. Maar waarom kan het niet omgekeerd? We zouden elkaar altijd tegemoet moeten komen, dan zou het veel beter werken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina