Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autoriteiten modderen voort met Covid-19-data

Autoriteiten modderen voort met Covid-19-data

03/12/2020 02:02 - Van onze redactie

Autoriteiten modderen voort met Covid-19-data

 

PARAMARIBO - Steeds vaker worden de Covid-19-cijfers van Suriname in twijfel getrokken. Woensdagavond was weer zo een moment. Iets na acht uur 's avonds werd aangegeven bij de update dat er twee nieuwe gevallen (Paramaribo en Para) waren bijgekomen uit de 92 tests. Daarna blijken de cijfers te zijn veranderd: één positief geval (Paramaribo) uit 93 tests. Daardoor verschilt ook het totaal: van 5.320 naar 5.321. De active cases bleven op zeventien.

Ook bij de genezingen kloppen de cijfers niet. Dinsdagavond werd aangegeven dat er 5.197 personen genezen zijn, woensdagavond werd gemeld dat in de afgelopen 24 uur zes personen zijn hersteld. Echter, het totaal werd niet bijgesteld naar 5.203, maar staat op 5.200.

Eind november zei Hans van Ballegooij, directeur van het adviesbureau Consulytic, dat het aantal actieve gevallen op de Covid-19-website achterloopt bij de realiteit en een vertekend beeld geeft. "Deze afwijking is niet incidenteel. De wisselende aantallen worden al enkele maanden zo vermeld", stelde hij. Ritesh Dhanpat van het ministerie van Volksgezondheid, belast met het overzien van de Covid-19-cijfers, schreef de verschillen toe aan de vertragingsfactor waarmee wordt gewerkt bij de melding van actieve gevallen.

NDP-parlementariër Stephen Tsang had op 9 november tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee opgemerkt dat er "veel onjuistheden" worden geconstateerd. Volgens hem zou sinds 3 november de dagelijkse berekening van het aantal active cases niet kloppen. Daarvoor had zelfs epidemioloog Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, gezegd dat er iets mis was. "Hoe de website aan die cijfers komt, begrijpen wij soms ook niet. Maar optellen en aftrekken geeft verschillen", erkende hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina