Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Apoera bespreekt problemen met ministeriële delegatie

Apoera bespreekt problemen met ministeriële delegatie

03/12/2020 22:22 - Merredith Bruce

Kapitein Carlo Lewis (tweede vanuit rechts) met de toenmalige Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos (rechts) te midden van kinderen bij de opening van het Meldpunt Kinderbescherming te Apoera.

Kapitein Carlo Lewis (tweede vanuit rechts) met de toenmalige Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos (rechts) te midden van kinderen bij de opening van het Meldpunt Kinderbescherming te Apoera.  

PARAMARIBO - Het dorpsbestuur van Apoera heeft tijdens een werkbezoek van een ministeriële delegatie in het weekend diverse problemen in het gebied aangehaald. Er is onder meer gesproken over de drugs- en de grensproblematiek. Kapitein Carlo Lewis zegt dat het drugsprobleem heel erg speelt in het gebied, vooral onder de jongeren. Er wordt volgens hem gehandeld in onder meer xtc en ‘sukru’.

Lewis zegt tegen de Ware Tijd dat meteen gebruik is gemaakt van deze gelegenheid om met de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi te praten over de trage aanpak van gevallen van seksueel misbruik die liggen bij het plaatselijke meldpunt Kinderbescherming. De overige ministers in de delegatie waren David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

Het dorpshoofd had vorige week in een interview met de Ware Tijd melding gemaakt van het seksueel misbruik. Doordat de jeugdpolitie er lang niet is geweest, kunnen de zaken niet worden behandeld. "De minister heeft beloofd dat er werk van gemaakt zal worden dat de meldingen spoedig worden aangepakt." Het is volgens Lewis zaak dat dit voortvarend gebeurt. "Want als de mensen dat niet zien gebeuren, zullen ze het niet serieus nemen en dus geen meldingen meer doen."

Hij vestigde de aandacht van de ministers erop dat door gebrek aan (strenge) controle aan de grens personen uit Guyana naar dorpen in Suriname 'boren'. Dit zorgt voor veel risico's bij de verspreiding van het coronavirus. Lewis vertelt dat de mensen, voornamelijk familieleden van plaatselijke bewoners, vooral komen uit de Guyanese inheemse dorpen Oreala en Siparoeta, waar er volgens hem veel actieve gevallen van Covid-19 zijn nu. "Omdat de legale wegen zijn afgesloten sturen familieleden elkaar via illegale kanalen goederen." Het dorpsbestuur heeft gevraagd om strakkere controle door leger en politie.

Andere zaken die het dorpsbestuur aan de ministeriële delegatie heeft voorgehouden zijn onder meer het verouderde telefoonnetwerk en problemen met de boot die de route Nickerie-Apoera onderhoudt. Doordat die niet optimaal functioneert, duurt het volgens de kapitein heel lang voordat de mensen uit Nickerie het dorp bereiken. "Er zijn sedert dinsdagavond enkele mensen onderweg naar hier en ze kunnen nog niet aankomen", schetste hij de ernst in het gesprek met de Ware Tijd woensdag rond één uur. De dorpsgemeenschap wil dat er een nieuwe boot wordt ingezet.

Het dorpsbestuur heeft de potentie van het dorp voor toerisme besproken met minister Jubithana. Hij heeft beloofd een plan hiervoor te maken. Eén van de zaken die aan de minister van NH is voorgelegd is het vervuilde bronwater. Lewis is positief over de toezeggingen. Vóór het overleg met het dorpsbestuur spraken de ministers met dorpelingen. "We hebben het als heel positief ervaren en de mensen hebben alle vragen gesteld die ze hadden, zoals over de basiszorgverzekering."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina