Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rechter stuurt gevangene naar huis

Rechter stuurt gevangene naar huis

02/12/2020 03:03 - Van onze redactie

Rechter stuurt gevangene naar huis

 

PARAMARIBO - Rechter Duncan Nanhoe heeft een besluit van de Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling van de tafel geveegd en daarmee ook officier van justitie Astrid Niamat het nakijken gegeven. Hij willigde dinsdag het verzoek van advocaat Shefani Amirkhan in, waardoor haar cliënt - Sergio H. - dezelfde dag door de gevangenisautoriteiten naar huis moest worden gestuurd.

De man is in december 2018 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens een beroving en heeft intussen tweederde deel van zijn gevangenisstraf uitgezeten. Op grond hiervan deed hij eerder een verzoek om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Echter, de commissie die de aanvragen beoordeelt wees het verzoek af omdat Sergio H. zich ernstig zou hebben misdragen in de gevangenis. Amirkhan besloot daarom via een bezwaarschrift dit voor te leggen aan rechter Nanhoe.

De commissie stelde in haar bevindingen dat Sergio H. heeft gevochten met een andere gevangene. Daarnaast werd bij controle meer dan één keer een mobiele telefoon gevonden. De veroordeelde heeft volgens de commissie via deze telefoon zelfs pornografische video's gedeeld vanuit de gevangenis. Verder heeft hij vernielingen gepleegd in het cellenhuis aan de Duisburglaan. De officier van justitie kon zich terugvinden in de zienswijze van de commissie en protesteerde tegen vrijlating van de arrestant.

Sergio H. ontkende de vernieling en vechtpartij, die de commissie heeft aangehaald, niet. Hij zei wel dat de zaken niet zomaar zijn gebeurd en beweerde dat hij heeft gevochten omdat hij werd gedupeerd door de gevangene die hij heeft aangevallen. De vernieling heeft hij gepleegd omdat hij ziek was en hulp nodig had terwijl niemand hem kwam helpen. De telefoon was niet van hem. "Ik ben nu vier maanden in Santo Boma en ze hebben tot nu toe geen telefoon bij me gevonden" , zei hij tegen de rechter.

Amirkhan: "Mijn cliënt heeft in de gevangenis gewerkt en geld gespaard, maar dat is hem afgepakt dus in feite heeft hij al betaald voor de vernielingen. Als hij nog moet blijven zitten wordt hij twee keer gestraft." Ze merkte ook op dat het Hof van Justitie eerder al heeft laten weten dat de zaken die de commissie heeft opgesomd niet als ernstige misdragingen kunnen worden gekwalificeerd. De rechter besloot uiteindelijk om Sergio H. in vrijheid te stellen. Hij drukte hem wel op het hart zich niet meer op het verkeerde pad te begeven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina