Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hulpverlening huiselijk geweld wordt in kaart gebracht

Hulpverlening huiselijk geweld wordt in kaart gebracht

02/12/2020 14:07 - Euritha Tjan A Way

Hulpverlening huiselijk geweld wordt in kaart gebracht

 

PARAMARIBO - Het aantal organisaties dat hulp biedt bij huiselijk geweld wordt nu in kaart gebracht. Vóór 10 december zal het voor iedereen inzichtelijk zijn welke organisaties wat doet en wanneer. Vóór 10 december omdat dan de 16 dagen activisme tegen gendergerelateerd geweld eindigen.

In het kader van deze periode zijn Women's Rights Centre, UNDP, UNFPA, Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen, Stichting de Stem, de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie en Politie samen bezig organisaties te trainen om in te spelen op de hulpvraag vanuit slachtoffers van huiselijk geweld. Het project dat zij uitvoeren heet 'Aanpassing en versterking voor de Continuering van Gender en huiselijk geweld-diensten tijdens calamiteiten zoals Covid' en wordt gefinancierd door ' The Canadian high commission'.

Carla Bakboord van Women's Rights Centre Suriname zegt dat veel door de pandemie nu online gebeurt. "Door Covid-19 geven we de mensen trainingen over hoe zij online hulp kunnen bieden. Door deze pandemie en haar gevolgen zijn daders en slachtoffers ook langer samen thuis, wat tot gevolg heeft dat internationaal het geweld is toegenomen en het nationaal meer zichtbaar is geworden", zegt Bakboord. Naast verzorgen van trainingen zal ook een roadmap gepresenteerd worden zodat de organisaties die hulp verlenen in kaart gebracht worden, zegt Bakboord.

Erna Aviankoi is, getriggerd door haar ervaring met huiselijk geweld, in 2015 met haar stichting Cocon begonnen met het verzamelen van verhalen van slachtoffers. Op sociale media deelt zij vanaf 25 november 16 dagen lang geanonimiseerde verhalen die zij in de afgelopen jaren heeft verzameld. "In 2015 begon het onder stichting Cocon, maar daarna ben ik op eigen initiatief doorgegaan. Ik heb het digitaal boek 'Stille Tranen' genoemd omdat veel slachtoffers in stilte lijden. Niemand weet wat er met hen gebeurt."

Volgens Aviankoi hebben veel van de vrouwen geen behoefte aan het beëindigen van de relatie, maar ze willen gewoon een klankbord. "En dat soort hulpverlening ontbreekt vaak. Counselors zijn er heel vaak op gericht de mensen bij de hand te nemen en eigenlijk een bepaald pad op te sturen. Maar veelal willen de slachtoffers dat niet. Zodra emoties bijkomen is het moeilijk om binnen relaties waar er geweld is tot een oplossing te komen", zegt Aviankoi.

Bakboord geeft toe dat veel van de organisaties die hulp verlenen vrij onbekend zijn. "Maar ze willen absoluut niet allemaal dat de vrouw uit de relatie stapt. De hulpverlening moet gericht zijn op de hulpvraag van het slachtoffer, maar er zijn wel organisaties die daaraan voorbij gaan. " Ze geeft ook toe dat er nog politieagenten zijn die een aanklacht van een slachtoffer van huiselijk geweld niet altijd serieus nemen, omdat de vrouw die soms weer intrekt. "Maar er is wel een groep die getraind is daarmee om te gaan. En Women's Rights Centre heeft tijdens de hearings met de verschillende organisaties ook aangegeven dat trainingen van politieagenten in omgaan met huiselijk weer opgepakt moeten worden."

Omdat Aviankoi vindt dat indien zij het boek publiceert slachtoffers van huiselijk geweld door een multidisciplinaire aanpak afdoende geholpen zouden moeten worden, ziet zij nog af daarvan. "Want we hebben in Suriname die aanpak nog niet. We bieden vrouwen misschien wel hulp, maar we vangen het gezin onvoldoende op om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat daaruit geen andere daders voortkomen. Dat soort consequente en ingrijpende hulpverlening mis ik nog."

Reacties op haar verhalen op sociale media laten zien dat veel mensen huiselijk geweld nog zien als een ver-van-hun-bedshow en ook dat ze verbaasd zijn over hoe erg het geweld kan zijn. "Maar wat mij opvalt bij deze verhalen is dat de daders allerlei achtergronden hebben. Je ziet dat het niet alleen de stratiman zijn die geweld gebruiken in een relatie. En ook dat vrouwen soms alleen maar willen praten, zonder veoordeeld te worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina