Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Decentralisatie rechtszorg middels project

Decentralisatie rechtszorg middels project

02/12/2020 08:04 - Merredith Bruce

Decentralisatie rechtszorg middels project

 

PARAMARIBO - “Heel veel mensen weten niet wat hun rechten en plichten zijn en dat is dramatisch.” Tot deze conclusie kwam Sunil Lakhi, externe deskundige van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) dinsdag tijdens een presentatie over de decentralisatie van de rechtszorg in Suriname. Dit project dat samen met het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) wordt uitgevoerd, houdt in dat er in elk district een helpdesk ‘Buro Rechtszorg’ zal worden opgezet om burgers tegemoet te komen. De bureaus hebben een informatief karakter en hulpfunctie.

In dit kader worden de districten geclusterd: Wanica (cluster Para, Brokopondo, Sipaliwini), Commewijne (cluster Marowijne) en Saramacca (cluster Coronie). Gegevens uit een onderzoek in 2019 wijzen uit dat er onvoldoende vraag is naar rechtszorg in Marowijne, Sipaliwini, Coronie en Brokopondo. Daarnaast zijn de operationele kosten om een bureau op te zetten in deze districten te hoog.

Dat er onvoldoende vraag is naar rechtszorg in deze districten is mogelijk te wijten aan onwetendheid en gebrek aan informatie bij de plaatselijke gemeenschappen over wat hun rechten en plichten zijn, is één van de constateringen. Ook zijn de investeringen en operationele kosten te hoog waardoor het gewenste doel niet zal worden gehaald. De clusters zijn hiertoe een uitkomst. Bij de presentatie maandag spraken ook de ministers van Juspol, ROS en het hoofd van het Bureau Rechtszorg. Het decentralisatieproject moet binnen een jaar zijn opgezet.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina