Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dc Nickerie: 'Dat er een bepaalde regie achter zit is duidelijk'

Dc Nickerie: 'Dat er een bepaalde regie achter zit is duidelijk'

02/12/2020 05:50 - Arjen Stikvoort

Ruim vijfhonderd Cubanen houden zich op bij grenspost Southdrain om met de veerboot Canawaima over te steken naar Guyana.

Ruim vijfhonderd Cubanen houden zich op bij grenspost Southdrain om met de veerboot Canawaima over te steken naar Guyana. Foto: Ricky Ristie  

PARAMARIBO - Districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan van Nickerie is er niet bang voor dat de buitenlanders die sinds maandag bivakkeren bij grenspost Southdrain in handen vallen van mensensmokkelaars. Volgens haar is er ook geen sprake van calamiteiten. "Alles verloopt rustig. Er is water en de mensen maken gebruik van de sanitaire voorzieningen van de militairen die daar gehuisvest zijn."

Het is haar opgevallen dat de mensen, die het als vluchteling in Suriname niet meer zien zitten, goed voorbereid naar Nickerie zijn gekomen. "Ik weet niet wie erachter zit, maar dat er een bepaalde regie achter zit is duidelijk." De ruim vijfhonderd mensen zijn met bussen afgezet en volgens de dc is in hun eerste levensbehoeften voorzien. Tenten, voedsel en drinken zijn vooraf door een taxi afgeleverd.

Gobardhan heeft uit humanitaire overwegingen gelijk actie ondernomen. "Meteen toen we op de hoogte waren van de aankomst van de Cubanen, hebben we met regiocommandant Sardjoe gesproken. We hebben manschappen gestuurd om alles in de gaten te houden, want er zijn ook moeders met kleine kinderen erbij." De dc gaat ervan uit dat de Cubanen op de hoogte zijn van de coronaregels en benadrukt dat de landsgrenzen nog zijn gesloten.

De buitenlanders willen via Guyana afreizen naar de Verenigde Staten. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid noemt de situatie "zorgwekkend". "Het is een moeilijke groep. Je moet altijd rekening met ze houden." De regering is in gesprek hoe dit humanitair het beste kan worden opgelost, zegt hij.

Collega Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme stelt dat toch wel een aantal vragen beantwoord moeten worden zoals hoe de mensen in Suriname terecht zijn gekomen, of ze een retourticket hebben en zo ja, waarom zij dan niet naar Cuba terugkeren. Er is overleg tussen de Cubaanse ambassadeur in Paramaribo en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking over de Cubanen.

Intussen blijkt 12 december als streefdatum te zijn geprikt door Suriname en Guyana om de veerboot Canawaima weer in te zetten om te varen tussen de twee landen Jubithana zegt tegen de Ware Tijd dat het vaartuig, dat al maanden uit de vaart is, nog een onderhoudsbeurt moet ondergaan. In afwachting van het weer in de vaart brengen van de veerboot zal - mocht de grens weer opengesteld worden - Guyana boten inzetten. De bewindsman heeft met zijn Guyanese collega over de aanpak gesproken. "De statuten dienen gevolgd te worden. Dat is eerder niet gebeurd. Er is ook afgestemd met het managment van het bedrijf Canawaima." Volksgezondheidminister Ramadhin is over herstart van de veerverbinding in gesprek met zijn Guyanese collega.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina