Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zorgwekkende trend

COMMENTAAR: Zorgwekkende trend

02/12/2020 12:00

COMMENTAAR: Zorgwekkende trend

 

‘SURPOST ‘KOTST’ DIRECTEUR nu al uit’, ‘Personeel Ashiana in actie om inhouding toelages’, ‘Personeelsbond Casas zegt vertrouwen op in directeur’. Deze en soortgelijke krantenkoppen zijn tekenend en houden al een poos aan. Het is te hopen dat de regering deze trend nauwlettend volgt en er niet schouderophalend aan voorbijgaat. In elk geval in de kwestie Ashiana heeft de zaak haar aandacht. Immers, de directie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, waar deze seniorenfaciliteit onder valt, had de vakbond gevraagd af te zien in actie te gaan en geduld te betrachten.

Sinds kort na haar aantreden vier maanden geleden wordt de regering geconfronteerd met onvrede: enerzijds door een groot deel van de samenleving door het tot nu toe gevoerde beleid en anderzijds door eisen om betere arbeidsvoorwaarden bij parastatale bedrijven. Onvrede is niet nieuw. Onder de vorige regering wendden maatschappelijke groepen zich allereerst bij president Desi Bouterse en in mindere mate bij vicepresident (vp) Ashwin Adhin.

Nu schijnt het omgekeerde te gebeuren. De meeste actievoerders bieden petities aan bij vp Ronnie Brunswijk. Het zou kunnen dat de twee gezagsdragers hierover afspraken hebben gemaakt. Voorbeeld hiervan is de harde toezegging van de vp om het probleem van een aantal politierekruten binnen enkele dagen op te lossen. Die voldoen niet aan de eisen om bij het Korps Politie Suriname in dienst te treden. Het probleem is inderdaad opgelost, maar de manier waarop roept vraagtekens op.

Opvallend was ook het optreden van Brunswijk rond de aanhouding van zijn voorganger Adhin. De vp suggereerde publiekelijk dat de zaak met een boete zou kunnen worden afgedaan. Zijn bemoeienis leidde tot kritiek in de samenleving omdat hij zich als regeringsfunctionaris volgens critici niet had mogen uitspreken in een zaak die tot de bevoegdheid van het Openbaar Ministerie lees rechterlijke macht behoort. Overigens, hij heeft zich daags daarna in het openbaar verontschuldigd voor zijn uitspraken en 'inmenging'. Hiermee zou een ogenschijnlijke conclusie over een machtsvraagstuk te verregaand zijn en geen onderbouwing opleveren. Echter, er zijn elementen waar te nemen van de macht naar zich toetrekken.

In het middelpunt van de onzekerheden in Suriname wordt een groot aantal presidentiële commissies in het leven geroepen om uitsluitsel te geven over brandende kwesties. Die verantwoordelijkheid in handen stellen van de commissies maakt het kennelijk moeilijk voor sommige ministers openheid van zaken te geven. Min of meer dezelfde werkwijze hanteerde president Bouterse met zijn kabinet. Als de regering verder afwijkt van de toegezegde transparantie waar het steeds meer op begint te lijken - bestaat de kans dat veel meer burgers met petities zullen zwaaien bij de kabinetten van de president en zijn directe vervanger.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina