Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bomen planten om klimaatverandering tegen te gaan

Bomen planten om klimaatverandering tegen te gaan

01/12/2020 16:09 - Amanda Palis

Een glimlachende Sieuwnath Naipal ontvangt een vruchtboom van Ashna Autar van Ash Nursery. De organisatie en LVV hebben vooral vruchtbomen gedoneerd voor het bomenproject.-.

Een glimlachende Sieuwnath Naipal ontvangt een vruchtboom van Ashna Autar van Ash Nursery. De organisatie en LVV hebben vooral vruchtbomen gedoneerd voor het bomenproject.-.  

WANICA - Om de gevolgen van klimaatsverandering tegen te gaan wil Caribbean Tree Planting Project (CTPP) honderdduizend bomen planten in Suriname. De Amerikaanse organisatie Trees That Feed heeft tweehonderd planten gedoneerd om het project te starten. “Wereldwijd raken wij als mens geconfronteerd met klimaatsverandering en de gevolgen daarvan. Met het planten van een boom hopen wij deze gevolgen tegen te gaan”, zegt Reinier Taus, vertegenwoordiger van CTPP in Suriname.

Naast de tweehonderd plantjes hebben andere organisaties zoals het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en plantenbedrijf Ash Nursery samen 250 planten gedoneerd. "Een groot deel daarvan zijn vruchtbomen die wij vandaag gaan overhandigen aan mensen en organisaties die ons zullen helpen met het planten", zegt Taus.

Het starten met vruchtbomen is ook een bewuste keus geweest van de organisatie. "In het kader van voedselveiligheid en het stijgende aantal niet overdraagbare aandoeningen zoals hart en vaatziekten, willen wij mensen stimuleren om gezonder te eten. Met een vruchtboom op je erf ben je hopelijk geneigd meer vruchten te eten."

In principe zou iedereen die een boom of bomen zou willen planten, vruchtbomen kunnen aanvragen bij de organisatie. Echter, er zijn enkele criteria waaraan moet worden voldaan. "Om de duurzaamheid van het project te garanderen, moet de aanvrager van de plantjes zich bewust zijn waaraan die zich committeert. Het is niet alleen een boom planten dan ben je klaar. Je moet die ook verzorgen en je kinderen of je familie erbij betrekken", stelt Taus. De aanvrager zou dus voor controle door de organisatie periodiek updates moeten sturen over de status van de plant. "Wij willen dan via een foto zien hoe het gaat met de plant."

Professor Sieuwnath Naipal, die bekend staat om zijn project met de mangrove in de kustvlakte, is ingenomen met het CTPP-project en geeft ook zijn ondersteuning eraan. "Het beste dat wij kunnen doen is een boom planten voor elke boom die wij verliezen. Zo simpel is dat. Klimaatverandering wordt nog steeds ervaren als een 'ver-van-mijn-bedshow' maar zo ver is het niet", waarschuwt Naipal. Door de lage zeespiegelligging van Suriname benadrukt hij dat het smelten van de ijskappen meteen te merken zal zijn in het land. "Dat zien wij overduidelijk in ons kustgebied."

Jason Bakker, die LVV vertegenwoordigde, onderkent dat de agrarische sector naast mijnbouw niet zo duurzaam is. "Voor de landbouw gaan we bossen moeten openkappen om landbouw te kunnen uitoefenen. We moeten inderdaad binnen deze sector kijken hoe landbouw op een duurzame manier uitgevoerd kan worden", aldus Bakker. Hij voegde er meteen aan toe dat LVV ook met de neus op de feiten wordt gedrukt als het gaat om klimaatsverandering. "Want ook de landbouw merkt de ongelijkheid die er is ontstaan door klimaatsverandering. Wij willen zeker onze bijdrage leveren om samen de krachten in te zetten. Daarom zeg ik alvast toe dat LVV het mangroveproject van professor Naipal zal ondersteunen door hem te helpen met het vermeerderen van mangroveplanten", beloofde Bakker.

CTPP heeft nog meer in de planning. "Internationaal is er een doel vastgesteld om in 2021 meer dan één miljoen bomen te planten en daar gaan wij projecten en events aan koppelen", zegt Taus. Scholenprojecten, bomen planten binnen de historische binnenstad en een bomen plantwedstrijd zijn enkele van de activiteiten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina