Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Albina heeft nog steeds geen nieuwe begraafplaats

Albina heeft nog steeds geen nieuwe begraafplaats

01/12/2020 22:11 - Gilliamo Orban

PARAMARIBO - Districtscommissaris (dc) Clyde Hunswijk van Marowijne Noordoost weet nog niet precies waar de nieuwe begraafplaats van Albina en omgeving zal komen. Hij heeft nog geen plek kunnen identificeren.

Vanaf 1 december mag niemand meer op het overvolle kerkhof van Albina worden begraven. Dat maakte de burgervader al op 5 november bekend. "Ik merk dat er een taboesfeer heerst onder de mensen bij het zoeken naar een begraafplaats in hun omgeving. Bij sommige gevallen zeggen de mensen dat de plek van hun grootouders is, maar op een gegeven moment zal ik een besluit moeten nemen", benadrukte Hunswijk maandag tegenover de Ware Tijd.

Vanwege het verbod zullen nabestaanden voorlopig overledenen in Moengo of Paramaribo moeten begraven, omdat er geen andere plekken zijn in Albina. Op de huidige begraafplaats werd in sommige gevallen een dode op dezelfde plek van een bestaand graf begraven. "Dat kunnen we niet meer toestaan", aldus de dc. Hij weet dat nabestaanden de overledene graag in de omgeving willen begraven waar de persoon heeft gewoond, maar voorlopig kan dat niet.

Hunswijk ziet niet graag dat het nieuwe kerkhof in een dichtbewoond gebied komt. Een plek in de omgeving van Papatam zal volgens hem geschikt zijn. Begin januari zal hij zich weer oriënteren in dat gebied.  De dc had twee andere plekken op het oog te hebben, maar heeft daarvan afgezien. De ene plek is niet geschikt omdat het heuvelachtig gebied is. De andere plek blijkt in het gebied te zijn van het dorp Moiwana. Mede door het Moiwana-vonnis wil hij zijn vingers er niet aan branden.

NDP-parlementariër Claudie Doornkamp-Sabajo van Marowijne haalde begin november tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee de behoefte aan een nieuwe openbare begraafplaats aan. Tegen de Ware Tijd zegt ze dat ze had verwacht dat tegen deze tijd de dc een plek zou hebben gevonden, omdat ze toen had begrepen dat de burgervader een commissie had ingesteld om samen met hem een nieuwe begraafplaats te lokaliseren.

Ze is verbaasd dat Hunswijk niet over een plek kan beschikken. Doornkamp-Sabajo heeft namelijk vernomen dat ex-dc Freddy Daniël al een plaats had gelokaliseerd in de omgeving van het Streekziekenhuis Marwina. "Toen was Hunswijk hoofd grondzaken van het districtscommissariaat en hij was erbij betrokken", aldus het assembleelid.

Bij haar kan het er niet in dat er nog geen zicht is op een plek voor een nieuwe begraafplaats. Volgens haar zullen nabestaanden niet warm lopen om hun overledene in Moengo of Paramaribo ten grave te dragen. "Behalve dat de kosten hierdoor hoog worden, willen ze niet dat hun mensen ergens anders worden begraven, want zo een persoon heeft zijn leven lang in Albina gewoond."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina