Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname werkt aan energieplan met noordelijke regionale staten

Suriname werkt aan energieplan met noordelijke regionale staten

26/11/2020 09:09 - Wilfred Leeuwin

Suriname werkt aan energieplan met noordelijke regionale staten

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname zal samen met Brazilië, Frans-Guyana en Guyana werken aan een gezamenlijk energievoorzieningsplan. Dit zal een agendapunt zijn tijdens het bezoek van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aan Suriname in 2021, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Tijdens een korte ontmoeting met de media, hebben hij en zijn Braziliaanse collega Ernesto Araújo gezegd dat hard aan dit plan zal worden gewerkt. De Surinaamse bewindsman zei dat ook de andere twee noordelijke staten, Frans-Guyana en Guyana, zullen worden betrokken. Alle vier landen zullen hun gewonnen gasvoorraad inzetten als financieringsbron. Belangrijk bij dit voornemen is om de landen in de regio, maar ook de eigen bevolkingen te voorzien van goedkope energie. Ramdin voorspelde dat een eigen energiesector in de regio een enorme capaciteitsversterking zal zijn voor onder meer de landen die behoren tot het Guyanaschild.

Araújo, die Bolsonaro vertegenwoordigde bij de viering van de 45ste Onafhankelijkheidsdag van Suriname, gaf aan dat zijn bezoek meteen ook een vernieuwing is van de wederzijdse relatie. Zowel Ramdin als Araújo zei dat de buurlanden veel zullen samenwerken op bedrijvenniveau, waarbij nadrukkelijk overleg zal worden gevoerd tussen wederzijdse bedrijvenorganisaties. Ook zullen de landen samenwerken op de gebieden van infrastructuur, agrocultuur en het bestrijden van de georganiseerde misdaad. "Daarvoor hebben wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid", aldus Araújo.

Ramdin benadrukte dat de hernieuwde samenwerking met Brazilië niet slechts zal zijn op technisch, maar ook op politiek gebied als het gaat om regionale en internationale thema's zoals milieu en klimaatverandering. Dinsdag hebben beide landen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor malariabestrijding en één om internet criminaliteit te bestrijden.

Araújo merkte op dat de Braziliaanse regering ernaar uitkijkt om heel sterke banden op te bouwen. Zijn collega noemde de grote Braziliaanse gemeenschap in Suriname een verrijking voor beide staten. Suriname weet goed om te gaan met culturele diversiteit. Natuurlijk zijn er zaken en uitdagingen die met Brazilië moeten worden besproken, aldus Ramdin. Daarvoor is er een speciale commissie voor migratie.

Samen met zijn Nederlandse ambtgenoot Stef Blok heeft Ramdin ook een korte ontmoeting gehad met de media. Blok maakte vooral duidelijk dat de periode van ontwikkelingssamenwerking voorbij is en de relatie puur te maken heeft met de eeuwenoude familieband tussen de landen.

Nederland zal in de hernieuwde relatie slechts een technische rol vervullen. Voor financiële hulp zal Suriname zich moeten wenden tot de internationale kapitaalmarkt of het Internationaal Monetair Fonds. Den Haag zal onder meer een coördinerende rol vervullen tussen Caribisch Nederland, wanneer die landen zaken willen doen met Suriname.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina