Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: 'Niet-deugende' rekruten

COMMENTAAR: 'Niet-deugende' rekruten

26/11/2020 12:00

COMMENTAAR: 'Niet-deugende' rekruten

 

HET SREFIDENSIFEESTJE WERD gisteren bijna overschaduwd door een dreigende politieactie en het ontbreken van de zonen en dochters van Hermandad tijdens het traditionele defilé. Eind augustus installeerde president Chandrikapersad Santokhi een werkgroep onder leiding van Sharma Lakhisaran om het Korps Politie Suriname (KPS) door te lichten. Dat was volgens het staatshoofd nodig “omdat het KPS een essentiële organisatie is ter waarborging van de democratische rechtsstaat in Suriname. Om deze reden zal het KPS een onbevlekte en integere organisatie moeten zijn en zullen politieambtenaren, eveneens onbevlekt en integer moeten zijn”.

Het was een moedige stap in een poging het korps weer het aanzien te geven dat het verdient, want in de laatste decennia is het imago van de politie drastisch aangetast door verkeerd handelen van menig diender. De werkgroep concludeerde dat van de nieuwe lichting rekruten zeker 70 procent niet aan de selectie-eisen voldeed en nooit had mogen worden toegelaten. Sommigen waren ouder dan de maximum leeftijd van 28 jaar, velen hadden niet het minimale mulodiploma, menigeen had de medische of psychologische test niet met succes doorlopen en een enkeling kwam niet positief uit het antecedentenonderzoek.

Minister Kenneth Amoksi besloot - na die schokkende conclusie - dat de hele lichting van 174 rekruten voorlopig niet zou worden geïnstalleerd. Volkomen terecht, want wat heb je aan politiefunctionarissen die niet capabel zijn om hun werk te doen. Maar maandag besloot de bewindsman de nieuwelingen op 14 december te installeren. Echter, dinsdag liet hij de bond weten dat toch niet iedereen wordt toegelaten.

De aanleiding voor deze wispelturigheid is niet bekend maar een conflict was geboren. De Surinaamse Politiebond onder leiding van Raoul Hellings pikte dat niet, ging in actie en trok met de leden naar het kabinet van vicepresident Ronnie Brunswijk. Kennelijk zit de bond er niet mee dat het korps veel 'rotte appels' bevat, zoals toenmalig minister Siegfried Gilds, nu wijlen, ze ooit noemde. Er werd ook gedreigd niet deel te nemen aan de parade gisteren tijdens de viering van 45 jaar onafhankelijkheid.

Brunswijk had de opdracht koste wat het kost te voorkomen dat de bond de daad bij het woord zou voegen. De vicepresident voldeed razendsnel aan de eisen van de bond. Echter, door toe te geven, heeft hij wel zijn partijgenoot, minister Amoksi, als een baksteen laten vallen en diens gezag danig ondermijnd. En die heeft al problemen genoeg, met onder anderen een procureur-generaal die openlijk de politietop afvalt. Het feestje van de regering was woensdag in ieder geval gered. Maar niemand moet klagen als over een jaar of wat weer misstanden bij de politie naar buiten komen. Want met de nieuwe rekruten is het slechts een kwestie van tijd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina