Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Districten vieren Srefidensi bescheiden

Districten vieren Srefidensi bescheiden

25/11/2020 00:00 - Merredith Bruce

Tijdens de Srefidensiviering van 2018 in district Saramacca was Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu-II eregast. Onder president Bouterse werd de viering van Onafhankelijkheidsdag elk jaar verplaatst naar een ander district. Door de slechte positie van 's landskas herdenken districten 45 jaar Srefidensi op bescheiden schaal.

Tijdens de Srefidensiviering van 2018 in district Saramacca was Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu-II eregast. Onder president Bouterse werd de viering van Onafhankelijkheidsdag elk jaar verplaatst naar een ander district. Door de slechte positie van 's landskas herdenken districten 45 jaar Srefidensi op bescheiden schaal. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Door het geringe budget zijn districtscommissariaten genoodzaakt om de herdenking van de Onafhankelijkheidsdag woensdag op een bescheiden manier te vieren. De commissie ‘Herdenking 45 jaar Srefidensi’ heeft de districtscommissarissen gevraagd om de dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan, maar op eigen manier aan middelen te komen voor activiteiten. Echter, niet alle districten zijn daartoe in staat geweest. De Ware Tijd sprak de districtscommissarissen van Nickerie, Commewijne en Marowijne Zuidwest.

Op Nickerie na, dat met een defilé, brassband en andere kleine activiteiten woensdag toch zal trachten wat feestsfeer op gang te brengen, houden de andere twee districten het vrijwel 'klein'. "We hebben geen middelen om wat voor het gebied te organiseren. Zelfs om onze eigen dingen te doen hebben we geen geld", zegt districtscommissaris Olivia Dominie van Marowijne Zuidwest.

Het is haar commissariaat met ondersteuning van winkeliers en anderen gelukt om drank en versnaperingen gesponsord te krijgen voor een Srefidensi-zitje dinsdag op de werkvloer. Wie er toevallig langskwam, kon ook wat krijgen, maar speciale feestactiviteiten voor de lokale gemeenschap zitten er tot nu toe niet in. "Waar haal je het geld vandaan?" vraagt zij retorisch.

Voor Mohamedsafiek Radjab, die Commewijne onder zijn beheer heeft, speelt niet alleen geld een rol, maar meer nog de Covid-19-situatie. "Ik vrees dat de mensen massaal op de activiteiten zullen afkomen dus wil ik daarom geen risico nemen."

De dc heeft ervoor gekozen om het bedrijfsleven liever financiële ondersteuning te vragen voor het aanschaffen van mondkapjes dan om te feesten. Deze worden komende week aan scholen in het district verstrekt. Aan de bestuursdiensten was gevraagd om dinsdag een klein samenzijn te hebben met het personeel.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie zegt dat de 'feestweek' sinds zaterdag is ingeluid met sociale en sportactiviteiten. Er is daarvoor een speciale commissie ingesteld. Diverse kinder- en bejaardentehuizen zijn - met ondersteuning van plaatselijke bedrijven - getrakteerd op onder meer een hapje, drankje en noodzakelijke spullen.

De burgermoeder vertelt dat er in het weekend kleine sportactiviteiten zoals troefcall, voetbal en domino zijn gehouden. Besloten is om personen met een gouden- of diamanten huwelijk in verband met Srefidensi deze week in de bloemetjes te zetten. Intern zullen medewerkers van het commissariaat met lange dienstjaren worden gehuldigd.

Hoogtepunt wordt het defilé van woensdag gecombineerd met een brassband en andere activiteiten. Gobardhan, die benadrukt dat alles met inachtneming van de Covid-19-regels gebeurt, deelt trots mee dat het commissariaat "bijna niets" heeft hoeven uit te geven. Door burgerparticipatie is het district toch in staat om de dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina