Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en Guyana beginnen hechtere samenwerking

Suriname en Guyana beginnen hechtere samenwerking

24/11/2020 18:37 - Ivan Cairo

President Irfaan Ali tekent het gastenboek in het Presidentieel Paleis terwijl gastheer Chandrikapersad Santokhi, Buza-minister Albert Ramdin en de first ladies van Suriname en Guyana toekijken.

President Irfaan Ali tekent het gastenboek in het Presidentieel Paleis terwijl gastheer Chandrikapersad Santokhi, Buza-minister Albert Ramdin en de first ladies van Suriname en Guyana toekijken. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Guyana en Suriname zijn dinsdag met de lancering van een strategisch dialoog op het hoogste niveau aan een nieuw hoofdstuk van bilaterale samenwerking begonnen. Deze moet bijdragen aan de duurzame economische ontwikkeling van de twee buurlanden. Dat zeiden de presidenten van Suriname en Guyana, respectievelijk Chandrikapersad Santokhi en Irfaan Ali, dinsdag na met elkaar bilateraal overleg te hebben gevoerd in het Presidentieel Paleis.

De ministers van Buitenlandse Zaken tekenden twee intentieverklaringen voor nauwere samenwerking waaronder een document met betrekking tot de constructie van een brug over de Corantijnrivier. Ali typeerde de ontmoeting als een "significant moment" in de vriendschappelijke betrekkingen tussen de twee landen.

Met het dialoog dat is begonnen wordt een raamwerk opgezet voor hechtere samenwerking op verschillende gebieden. Handel, transport, toerisme, visserij en infrastructuur nemen in de hernieuwde samenwerking een voorname plek in. Volgens Ali zijn er grote uitdagingen maar ook heel goede mogelijkheden om het handelsverkeer te bevorderen en uit te breiden, zeker op het gebied van toerisme.

Ali merkte op dat het geen vraag meer is wanneer er een brug over de Corantijnrivier komt, maar "zodra die er staat". De oeververbinding zal een permanente fysieke verbinding zijn tussen Guyana en Suriname, maar ook belangrijk zijn voor de infrastructurele ontsluiting van Zuid-Amerika.

Terwijl wordt gewerkt aan dringendere zaken, werkt de commissie die zich bezighoudt met grens- en immigratievraagstukken aan een oplossing voor het grensvraagstuk in het zuiden. Zodra de commissie haar aanbevelingen klaar heeft zullen deze aan de staatshoofden gepresenteerd worden.

Santokhi sprak van een vruchtbare ontmoeting met zijn Guyanese ambtgenoot. Hij en Ali zullen persoonlijk richting geven aan de bilaterale relaties terwijl de ministers van Buitenlandse Zaken een coördinerende rol zullen hebben. De nieuwe aanpak moet resulteren in tastbare resultaten om de ontwikkeling in de twee landen te stimuleren.

Ook hij voerde aan dat de beoogde brug niet slechts ter ondersteuning van transport van goederen en personen is, maar ook een bewijs dat er een transitie is ingezet van het oude naar het nieuwe. Reeds deze week gaan de gezamenlijke werkgroepen die zijn gevormd aan de slag om plannen uit te werken hoe de samenwerking tussen de buurlanden meer inhoud kan krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina